Tarta z truskawkowym ptasim mleczkiem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pomysł na krem powstał przypadkowo, podczas gdy kiedyś miałam odrobinę musu truskawkowego, z którym nie miałam co zrobić. Połączenie go z bitą śmietaną okazało się strzałem w dziesiątkę.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto
    - 250 g mąki pszennej
    - 100 g cukru
    - 2 żółtka
    - 1 łyżka kwaśnej śmietany
    - 150 g masła

    Ptasie mleczko:
    - 250 ml śmietany 30% lub 36%
    - 4 łyżki cukru pudru
    - 1 kg truskawek
    - listki melisy do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Ptasie mleczko Desery

Tarta z truskawkowym ptasim mleczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto
    Z podanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy je na minimum pół godz. do lodówki (najlepiej ciasto zrobić dzień wcześniej tak by chłodziło się przez całą noc). Ciasto rozwałkowujemy i za pomocą wałka przekładamy je do wysmarowanej masłem formy, wszystko musi dokładnie przylegać. Wystające z formy brzegi obcinamy, a ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 25 min.
  • 2. Pianka-ptasie mleczko:
    Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Truskawki umyć i część przecisnąć przez sitko. Powstały mus (1 szklanka) rozmieszać z żelatyną i odstawić na kilka minut w celu jej napęcznienia. Po upływie tego czasu żelatynę z truskawkami lekko podgrzać (nie zagotować!) i letnią ale płynną (jeśli jest taka potrzeba wlać odrobinę przegotowanej wody) wlać do śmietany, dokładnie rozmieszać i rozprowadzić na upieczonej i wystudzonej tarcie.
    Wierzch udekorować truskawkami i listkami melisy. Wstawić do lodówki na kilka godzin w celu całkowitego stężenia pianki.

Porady

Zamiast truskawek można użyć dowolnych owoców, np. malin.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować