Tarta z serem i jagodami

2 (1 ocen)

  • 60 min

Bardzo często robię dla mojej rodziny tą tartę ,gdyż jest jednocześnie prosta i szybka w wykonaniu , a jej wygląd i smak robi wrażenie.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto kruche : 1 i 1/3 szklanki mąki, 1/4 szklanki cukru, 2 zó , 1/3 paczki masła, 1 łyzeczka proszku do pieczenia,1 łyżka cukru waniliowego
    Masa serowa: 350 g sera z wiaderka, 80g cukru, 2 jajka,1 łyżka mąki ziemniaczanej,1 łyżeczka olejku waniliowego, dodatkowo : jagody na wierzch
    Kruszonka: 100g mąki, 50g masła, 25g cukru
Wystaw ocenę:

2 (1 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z serem i jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym.Na stolnicy zagnieść mąke z proszkiem do pieczenia i masłem.Dodać zmiksowane żółtka z cukrem,odłożyć do lodówki na 15 min.Potem wyłożyć na formę do pieczenia tarty i nakłuć spód widelcem.Wstawić do piekarnika na 15 minut w temperaturze 180 stopni.
  • 2. Ser miksujemy z mąką i cukrem potem dodajemy jajka.Wszystko wykładamy na przestudzoną tartę.Jagody posypujemy mąką i cukrem następnie wrzucamy na ser.
  • 3. Posypujemy kruszonką.Pieczemy 35 minut w 180 stopniach.

Porady

Jeśli nie mamy olejku waniliowego również dobrze sprawdzi się cytrynowy lub pomarańczowy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować