Tarta z kurczakiem, brokułami i ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na stolnicę przesiewamy obie mąki, robimy zagłębienie, wbijamy cztery żółtka i dodajemy pokrojone, zimne masło. Siekamy nożem aż składniki zaczną się łączyć, dolewamy wodę i opuszkami palców szybko wyrabiamy gładkie ciasto. Następnie owijamy je folią i wkładamy do lodówki na dwadzieścia minut. Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części. Każdą z nich posypujemy odrobiną mąki pszennej i wałkujemy na dwa placki o wielkości około 28 cm średnicy (moja formy mają 23 cm, więc zakładamy około pięciu centymetrów więcej), następnie nawijamy ostrożnie na wałek i przekładamy do formy. Dociskamy do dna i brzegów palcami. Robimy nakłucia widelcem. Na ciasto kładziemy folię aluminiową i wsypujemy obciążające groszki. Tarty podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, grzanie góra - dół bez termoobiegu przez dziesięć minut. Następnie wyciągamy, ostrożnie ściągamy folię z groszkami i wstawiamy na kolejne dziesięć minut. Po upieczeniu wyciągamy i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Do miski wlewamy śmietankę, wbijamy jajka, wlewamy białka, doprawiamy solą i pieprzem i miksujemy przez dwie - trzy minuty.
Brokuła gotujemy przez pięć minut we wrzącej, osolonej wodzie. Następnie hartujemy w misce z wodą i kostkami lodu.
Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i podsmażamy drobno pokrojoną pierś. Doprawiamy curry oraz solą i mieszamy.
Na spody wykładamy mięso, odsączonego brokuła, kawałki ananasów i wlewamy sos. Posypujemy serem.
Komentarze