Tarta z kurczakiem, brokułami i ananasem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Tarta słodko - słona. ;)

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1,5 szklanki krupczatki
    1,5 szklanki mąki pszennej
    4 żółtka
    200 g masła
    2 płaskie łyżeczki soli
    80 ml wody

    100 ml śmietanki 30%
    4 jajka
    4 białka (te, które nam zostały po zrobieniu ciasta)
    1 łyżeczka świeżo utłuczonego pieprzu
    1 łyżeczka soli

    2 duże piersi z kurczaka
    1 mały brokuł
    1/2 puszki krojonego ananasa
    150 g żółtego sera
    2 łyżeczki curry
    sól do smaku
    2 łyżeczki oleju kokosowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Sosy

Tarta z kurczakiem, brokułami i ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicę przesiewamy obie mąki, robimy zagłębienie, wbijamy cztery żółtka i dodajemy pokrojone, zimne masło. Siekamy nożem aż składniki zaczną się łączyć, dolewamy wodę i opuszkami palców szybko wyrabiamy gładkie ciasto. Następnie owijamy je folią i wkładamy do lodówki na dwadzieścia minut. Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części. Każdą z nich posypujemy odrobiną mąki pszennej i wałkujemy na dwa placki o wielkości około 28 cm średnicy (moja formy mają 23 cm, więc zakładamy około pięciu centymetrów więcej), następnie nawijamy ostrożnie na wałek i przekładamy do formy. Dociskamy do dna i brzegów palcami. Robimy nakłucia widelcem. Na ciasto kładziemy folię aluminiową i wsypujemy obciążające groszki. Tarty podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, grzanie góra - dół bez termoobiegu przez dziesięć minut. Następnie wyciągamy, ostrożnie ściągamy folię z groszkami i wstawiamy na kolejne dziesięć minut. Po upieczeniu wyciągamy i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Do miski wlewamy śmietankę, wbijamy jajka, wlewamy białka, doprawiamy solą i pieprzem i miksujemy przez dwie - trzy minuty.

    Brokuła gotujemy przez pięć minut we wrzącej, osolonej wodzie. Następnie hartujemy w misce z wodą i kostkami lodu.

    Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i podsmażamy drobno pokrojoną pierś. Doprawiamy curry oraz solą i mieszamy.

    Na spody wykładamy mięso, odsączonego brokuła, kawałki ananasów i wlewamy sos. Posypujemy serem.

    Pieczemy w 160 stopniach przez 20 - 25 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ananas Brokuły Kurczak Mięso Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować