Tarta z gorzką czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski włożyć masło,jajko, cukier i sól. Zmiksować na gładką masę.
Powoli dodając mąkę mieszać masę drewnianą łyżką. Gdy masa będzie miała jednolitą konsystencję uformować kulkę. Zawinąć ją w folię spożywczą i włożyć na 2 godz do lodówki.
2.Piekarnik rozgrzać do 180stopni.
Na stolnicy rozwałkować ciasto i wyłożyć nim formę.Ponakłuwać widelcem i przykryć papierem do pieczenia,obciążonym fasolą.
Wstawić ciasto do piekarnika na 15min.
3.W czasie pieczenia ciasta zrobić nadzienie.
Połamaną czekoladę rozpuścić w rondelku o grubym dnie, dodając śmietankę i mleko (na malutkim ogniu! Nie gotować!!). Zdjąć naczynie,mieszać aż do uzyskania gładkiej masy.
Roztrzepać jajko i dodać do masy czekoladowej-wymieszać dokładnie.
4.Ciasto wyjąć z piekarnika, zdjąć papier z fasolą. Wylać masę czekoladową.
Wstawić do piekarnika jeszcze na 10min.
Tarta po ostygnięciu musi być w lodówce min godzinkę.
Przed podaniem posypać kakao.
Komentarze