TARTA Z GORZKĄ CZEKOLADĄ

4.5 (147 ocen)

Pyszne ciasto idealnie komponuje się z gorzkim nadzieniem :)

Składniki:

  • Ciasto
    - 100 g masła
    - 40 g cukru pudru
    - szczypta soli
    - jajko
    - 200 g mąki

    Nadzienie
    - 2 tabliczki gorzkiej czekolady (najlepiej o zawartości 60% kakao)
    - 200 ml śmietanki 30% (temp pokojowa)-ja miałam 250ml
    - 5 łyżek mleka (temp pokojowa)
    - jajko

    - 1 łyżka gorzkiego kakao do dekoracji (ja miałam posypkę czekoladową gorzką)
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Tarty Tarta czekoladowa Desery

Tarta z gorzką czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski włożyć masło,jajko, cukier i sól. Zmiksować na gładką masę.
    Powoli dodając mąkę mieszać masę drewnianą łyżką. Gdy masa będzie miała jednolitą konsystencję uformować kulkę. Zawinąć ją w folię spożywczą i włożyć na 2 godz do lodówki.
  • 2. Piekarnik rozgrzać do 180stopni.
    Na stolnicy rozwałkować ciasto i wyłożyć nim formę.Ponakłuwać widelcem i przykryć papierem do pieczenia,obciążonym fasolą.
    Wstawić ciasto do piekarnika na 15min.
  • 3. W czasie pieczenia ciasta zrobić nadzienie.
    Połamaną czekoladę rozpuścić w rondelku o grubym dnie, dodając śmietankę i mleko (na malutkim ogniu! Nie gotować!!). Zdjąć naczynie,mieszać aż do uzyskania gładkiej masy.
    Roztrzepać jajko i dodać do masy czekoladowej-wymieszać dokładnie.
  • 4. Ciasto wyjąć z piekarnika, zdjąć papier z fasolą. Wylać masę czekoladową.
    Wstawić do piekarnika jeszcze na 10min.
    Tarta po ostygnięciu musi być w lodówce min godzinkę.
    Przed podaniem posypać kakao.

Porady

do masy można dodać posiekane orzechy

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śmietanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować