Tarta z boczkiem i warzywami

4.5 (153 ocen)

Tarta to świetna propozycja na obiad lub kolację. Polecam!

Składniki:

  • ciasto:
    210 g mąki wrocławskiej
    150 g margaryny Palma
    1 żółtko
    szczypta soli

    nadzienie:
    20 dag boczku
    pół papryki
    3 ogórki kiszone
    1 mały brokuł
    kawałek sera żółtego
    4 jajka
    150 ml śmietany
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z boczkiem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę mieszamy z solą, dodajemy żółtko, margarynę siekamy i z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie owijamy je folią aluminiową i schładzamy w lodówce około 15 minut.
  • 2. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim tylko dno formy do tarty. Niewielką część ciasta zostawiamy do obklejenia boków tarty. Wylepione dno nakłuwamy widelcem i pieczemy w temperaturze 200 stopni około 12 minut. Następnie studzimy je i pozostałym ciastem wylepiamy brzegi tarty. (Brzegi piec będziemy już razem z nadzieniem).
  • 3. Nadzienie:
    Boczek kroimy w kostkę i smażmy. Brokuła gotujemy w osolonej wodzie, następnie schładzamy i dodajemy do również schłodzonego już boczku. Paprykę i ogórki kroimy w kostkę, mieszamy z boczkiem i brokułem. Jajka łączymy ze śmietaną, solą i pieprzem i wlewamy do podanych wcześniej składników (boczek, brokuł, papryka, ogórek). Ser żółty, ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do składników. Wszystko mieszamy i wylewamy do tarty. Pieczemy 30 minut w temperaturze 200 stopni.
  • 4. Gotową tartę kroimy na trójkąty i podajemy na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować