Tarta kakaowa z mascarpone i owocami

3 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób

Ciężko zdecydować się jakie owoce dziś dorzucimy do ciasta więc zawsze można dorzucić wszystkie. Pyszna i szybka w przygotowaniu tarta kakaowa z kremem mascarpone, borówkami, malinami, truskawkami, bananem i kiwi.

  • 60 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • 160 g mąki typ 450-480
    30 g kakao
    60 g cukru pudru + 2 łyżki
    100 g zimnego masła
    1 jajko
    szczypta soli
    200 ml śmietanki 36%
    125 g serka mascarpone
    4 łyżki dżemu najlepiej domowego
    do dekoracji borówki, maliny, truskawki, banany, kiwi
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Tarta kakaowa z mascarpone i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wrzucamy mąkę, cukier puder, szczyptę soli, kakao, jajko oraz pokrojone w kostkę zimne masło - szybko wyrabiamy kruche ciasto rękoma albo mikserem. Wkładamy do lodówki na 30 min następnie smarujemy blachę do tart tłuszczem i posypujemy lekko mąką. Wykładamy ciasto i równomiernie rozprowadzamy dłońmi. Robimy widelcem dziurki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni termoobieg przez 30-35 minut.
  • 2. Kiedy ciasto kruche przestygnie w misce ubijamy śmietankę na sztywno z cukrem pudrem a następnie dodajemy mascarpone i ubijamy aż krem będzie sztywny. Wykładamy na kruche ciasto posmarowane dżemem i układamy owoce. Chłodzimy w lodówce wyjmujemy na 30 min przed podaniem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować