Ciężko zdecydować się jakie owoce dziś dorzucimy do ciasta więc zawsze można dorzucić wszystkie. Pyszna i szybka w przygotowaniu tarta kakaowa z kremem mascarpone, borówkami, malinami, truskawkami, bananem i kiwi.
60 min
Dla 8 osób
Składniki:
160 g mąki typ 450-480
30 g kakao
60 g cukru pudru + 2 łyżki
100 g zimnego masła
1 jajko
szczypta soli
200 ml śmietanki 36%
125 g serka mascarpone
4 łyżki dżemu najlepiej domowego
do dekoracji borówki, maliny, truskawki, banany, kiwi
Tarta kakaowa z mascarpone i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wrzucamy mąkę, cukier puder, szczyptę soli, kakao, jajko oraz pokrojone w kostkę zimne masło - szybko wyrabiamy kruche ciasto rękoma albo mikserem. Wkładamy do lodówki na 30 min następnie smarujemy blachę do tart tłuszczem i posypujemy lekko mąką. Wykładamy ciasto i równomiernie rozprowadzamy dłońmi. Robimy widelcem dziurki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni termoobieg przez 30-35 minut.
2.Kiedy ciasto kruche przestygnie w misce ubijamy śmietankę na sztywno z cukrem pudrem a następnie dodajemy mascarpone i ubijamy aż krem będzie sztywny. Wykładamy na kruche ciasto posmarowane dżemem i układamy owoce. Chłodzimy w lodówce wyjmujemy na 30 min przed podaniem.
Komentarze