tarta hamburgerowa

4.49 (152 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Polecam wszystkim bo taka tarta smakuje wybornie ;))

Składniki:

  • spód do tarty / okrągła forma o średnicy 26 cm
    1 szklanka i 2 łyżki mąki (180g)
    130 g masła, zimnego, pokrojonego w kostkę
    2 łyżki zimnej wody
    ½ łyżeczki soli

    nadzienie:
    0,5 kg mielonej wołowiny
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    ok 2 cm kawałek imbiru
    2 łyżki sosu Worcester
    2 łyżeczki musztardy
    2 łyżki sosu chili
    3 łyżki keczupu
    prażona cebulka
    2 łyżki oleju
    plastry sera
    sól, pieprz

    ponadto:
    250 utartego sera
    1 jajko
    4 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

4.49 (152 ocen)

Zobacz również:

Tarty Hamburgery

Tarta hamburgerowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto zagniatamy z podanych składników. Ja od razu wylepiam formę do tarty i wkładam do lodówki minimum na godzinkę. Brzegi spodu przykrywamy aluminiową folią. Podpiekamy spód w piekarniku nagrzanym na 180ºC (termoobieg) przez około 10 minut.
  • 2. W między czasie przygotowujemy nadzienie nadzienie. Pokrojoną w kostkę cebulę przesmażamy, dodajemy czosnek wrzucamy mięso , chwilę przesmażamy i dodajemy pozostałe przyprawy.
  • 3. Wyciągamy spód z piekarnika zdejmujemy paski folii i wykładamy nadzienie na spód. Starty ser mieszamy z jajkiem i mlekiem i wykładamy na nadzienie. Pieczemy tartę w 160ºC (termoobieg) przez około 25 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Imbir

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować