Tabbouleh (czyt. tabule)

  • wyświetlono: 1651 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Danie kuchni libańskiej. Teoretycznie sałatka, a ja polecam tabbouleh jako ciekawy zamiennik kartofli czy ryżu do dania głównego.

PolskaGotuje
  • 4 porcje
  • Łatwy

Składniki

- bulgur (ewentualnie kuskus): 100 gramów
- pomidory (nieduże, sparzone, bez skórki, posiekane): 4 sztuki
- cebula czerwona (drobno posiekana): 1 sztuka
- natka pietruszki (drobno posiekana): 0.5 pęczka
- sok z cytryny: 1 sztuka
- mięta (kilka listków): 0.25 pęczka
- oliwa z oliwek (dobra): 5 łyżek
- sól (do smaku): 3 szczypty
- pieprz czarny (do smaku): 3 szczypty

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Tabbouleh (czyt. tabule)

  • 1. Przygotuj bulgur (ewentualnie kuskus). Bulgur gotuje się na parze w parowarze lub normalnie w garnku. Jak ja gotuję bulgur? Wsadzam go do garnka lub pojemnika do gotowania na parze w parowarze, zalewam wodą tak, żeby poziom wody sięgał około 1-1,5 cm nad powierzchnię bulguru, dodaję 1/4 kostki rosołowej. W parowarze paruję około 15 minut, potem otwieram i sprawdzam łyżką, czy pod bulgurem została jeszcze woda, jeśli została nastawiam parowar na kolejne 5 minut i sprawdzam tak samo aż do momentu, kiedy nie będzie żadnej wody. Parowar jest bezpieczny, bo mam pewność, że kaszy nie przypalę. Na gazie trzeba uważać i po 5 minutach od wrzucenia na gorącą wodę trzeba sprawdzać, czy bulgur się nie przypala. Generalnie trzeba go pilnować, chyba że masz wyczucie ;)
  • 2. Prztyknij czajnikiem i zagotuj wrzątek. Wrzuć pomidory do wrzątku i je sparz, następnie zdejmij skórkę i je dość drobno posiekaj.
  • 3. Ugotowany bulgur przesyp do ładnej miski i dodaję resztę składników, czyli posiekane pomidory, posiekaną natkę pietruszki, posiekaną świeżą miętę, drobno posiekaną czerwoną cebulę, polej kilkoma łyżkami dobrej oliwy z oliwek i sokiem z cytryny, przypraw solą i pieprzem do smaku. Doprawiaj ostrożnie ciągle próbując i dopasuj do swojego smaku. W oryginalnym przepisie jest dużo więcej natki pietruszki, dla mnie jednak z całym pęczkiem robi się zbyt gorzka i traci swój urok. Próbuj i smakuj :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

latozimaSałatkawiosnawegetariańskiejesieńwegańskieTabboulehdieta bezmlecznatabuledieta środziemnomorskalekka_kuchniadieta 1000 kaloriidieta zgodna z grupą krwitaboulehsałatka z kuskususałatka z kuskusemsałatka z bulghuremsałatka z bulgurem
 

Komentarze

Podobne przepisy

Sałatka tabule

Dodane przez: RedakcjaPP

Sałatka tabule

Jest bardzo smaczna i niepracochłonna....

sałatka a'la tabbouleh z kaszy jaglanej

Dodane przez: majkahsm

sałatka a'la tabbouleh z kaszy jaglanej

Tabbouleh to tradycyjna sałatka...

image-1ixgbg9

Dodane przez: natalia2004

Tabbouleh z tuńczykiem i jajkiem

Bardziej sycąca wersja arabskiej...

Dodane przez: Konkol Polny

Tabbouleh – aromatyczna sałatka z kaszą bulgur

Tabbouleh, libańska sałatka, jest...

image-26exb45

Dodane przez: Apetyczna babeczka

Komosa z warzywami, czyli tabbouleh po mojemu

Kuchnia Turecka słynie z sałatek...

sałatka tabbouleh

Dodane przez: emiliagotuje

SAŁATKA TABBOULEH

Pyszna i orzeźwiająca Libańska...