Tabbouleh

4.5 (169 ocen)

  • 30 min

Tabule (tabbuleh lub tabbouleh) to najbardziej popularna sałatka w Libanie. Dla miłośników zielonej pietruszki i sałatek podaję przepis na autentyczną libańską tabule.

  • 30 min

Składniki:

  • 4 pęczki świeżej zielonej pietruszki
    ½ pęczka świeżej mięty
    1 pęczek szczypiorku lub zielonej cebulki
    1 duża cebula
    2 duże pomidory
    ½ szklanki burghulu *
    1/3 filiżanki soku z cytryny
    1/3 filiżanki oliwy z oliwek
    ½ łyżeczki soli
    ¼ łyżeczki czarnego, mielonego pieprzu
    ¼ łyżeczki cynamonu
    ** Burghul to rodzaj pszenicy durum, środek spożywczy, sporządzony z gotowanych i następnie wysuszonych ziaren zboża, najczęściej pszenicy twardej , często używany w kuchni bliskowschodniej. Do tabule używaj drobnoziarnistego burghulu, nie używaj kuskusu!.
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Tabbouleh - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Przepłucz dokładnie burghul i odstaw.
    2. Umyj pietruszkę i oddziel listki od łodyg.
    3. Umyj mięte i oddziel listki od łodyg.
    4. Posiekaj dokładnie pietruszkę i miętę jak najdrobniej potrafisz.
    5. Posiekaj cebulę i szczypiorek.
    6.Pokrój pomidory w bardzo drobną kostkę.
    7. W dużej misce umieść wszystkie posiekane i pokrojone składniki, dodaj burghul , sok z cytryny, sól oraz przyprawy i wymieszaj dobrze.
    8.Odczekaj 15/20 minut zanim podasz tabule, niech wszystkie soki się nawzajem zmieszają a burghul zmięknie
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Libańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować