Szyszki z mielonego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Chleb kroimy w mała kosteczke delikatnie polewamy olejem i posypujemy czosnkiem granulowanym. Wysypunemy na duza blache wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C. Pieczemy ok.10 min. Az z chleba zrobia sie grzanki. Gotowe wsypujemy do miski.
2.Bulki czerstwe namaczamy po odcisnieciu wody dodajemy do miesa. Wszystko przyprawiamy dodajemy jajka- mieszamy.
Formujemy średniej wielkosci kulki które nadziewamy kawalkiem serka topionego. Kotlety obtaczamy w grzankach delikatnie dociskajac je do miesa.
3.W rondlu rozgrzewamy dosc duża ilosc oleju. smazymy w nim kilka minut kotlety. Wystarczy, ze delikatnie sie zrumienia. Kotlety wykladamy do naczynia żaroodpornego.
Z wody soku z cytryny i cukru robimy pacz. Polewamy nim delikatnie kotlety i przykrysamy je folia aluminiowa.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180°C i pieczemy 35 minut z termoobiegiem.
4.Ze smietany , majonezu i czosnku granulowanego przygotowujemy sos czosnkowy. Polewamy nim kotlety przed podaniem na stol.
Porady
Danie najlepiej smakuje z ziemiakami i sałatka grecka. Kotlety rowniez dobrze smakuja z sosem chrzanowym.
Komentarze