Szyszki z mielonego

4.5 (196 ocen)

  • 2 min

To sposób na kotlety mielone inaczej. Troche pracochlonne ale warto poswiecic im czas.Goscie beda napewno zadowoleni.

  • 2 min

Składniki:

  • Składniki na oklo 10 szyszek

    0,5 kg. Miesa mielonego
    2 jajka
    2 czerstwe bułki
    Czerstwy chleb ( moze byc tez swieży)
    Serek topiony z ziołami
    Sól, pieprz, przyprawa uniwersalna, olej
    Sok z cytryny
    2 łyżki cukru
    Poł szklanki gotowanej wody
    SOS CZOSNKOWY:
    2 łyżki majonezu
    2 łyżki śmietany 18%
    czosnek granulowany
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania mięsne

Szyszki z mielonego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • grzanki 1. Chleb kroimy w mała kosteczke delikatnie polewamy olejem i posypujemy czosnkiem granulowanym. Wysypunemy na duza blache wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C. Pieczemy ok.10 min. Az z chleba zrobia sie grzanki. Gotowe wsypujemy do miski.
  • szyszki przed smazeniem 2. Bulki czerstwe namaczamy po odcisnieciu wody dodajemy do miesa. Wszystko przyprawiamy dodajemy jajka- mieszamy.
    Formujemy średniej wielkosci kulki które nadziewamy kawalkiem serka topionego. Kotlety obtaczamy w grzankach delikatnie dociskajac je do miesa.
  • smazenie 3. W rondlu rozgrzewamy dosc duża ilosc oleju. smazymy w nim kilka minut kotlety. Wystarczy, ze delikatnie sie zrumienia. Kotlety wykladamy do naczynia żaroodpornego.
    Z wody soku z cytryny i cukru robimy pacz. Polewamy nim delikatnie kotlety i przykrysamy je folia aluminiowa.
    Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180°C i pieczemy 35 minut z termoobiegiem.
  • kotlety w naczyniu 4. Ze smietany , majonezu i czosnku granulowanego przygotowujemy sos czosnkowy. Polewamy nim kotlety przed podaniem na stol.

Porady

Danie najlepiej smakuje z ziemiakami i sałatka grecka. Kotlety rowniez dobrze smakuja z sosem chrzanowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować