Szynka i jajka w galarecie

4.5 (175 ocen)

  • 60 min

Tę przystawkę często przygotowuję na rodzinne imprezy. Gości też na naszym stole na Wielkanoc.

  • 60 min

Składniki:

  • 8 dużych plastrów chudej szynki
    4 jajka

    według uznania:
    2-3 ogórki kiszone lub konserwowe
    8 kawałków papryki marynowanej
    groszek, kukurydza z puszki

    lub

    kilka łyżek sałatki warzywnej

    oraz
    żelatyna z przyprawami
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Galareta Jajko Przystawki Szynki

Szynka i jajka w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatynę rozrabiamy według przepisu na opakowaniu i pozostawiamy do wystygnięcia (ale nie dopuszczamy do jej zgęstnienia!).
















  • 2. Jajka gotujemy na twardo, studzimy. Ogórki, paprykę kroimy w grube paski.
  • 3. W plastry szynki zawijamy: połowę jajka, pasek ogórka i papryki, groszek, kukurydzę (według uznania).
  • 4. lub


    Wydrążamy żółtko, które siekamy i dodajemy do sałatki warzywnej. Następnie kładziemy sałatkę w połowę białka jaja i zawijamy w szynkę.
  • 5. Tak przygotowane "rulony" z szynki, jajek i dodatków układamy na salaterce i zalewamy żelatyną. Odkładamy do lodówki, aby żelatyna stężała.
  • 6. Możemy posypać potrawę natką, zielonym groszkiem, kukurydzą - do ozdoby.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować