Jajka i szynka z chrzanem w galarecie

4.5 (163 ocen)

Nie tylko świetnie smakuje, ale także jest ozdobą stołu.

Składniki:

  • 750 ml rosołu
    6 jajek
    1 duża marchewka
    10 plastrów szynki
    chrzan w słoiczku
    3-4 łyżki żelatyny
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Galaretki Jajko Przystawki Szynki

Jajka i szynka z chrzanem w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka gotujemy na twardo. Marchewkę gotujemy aż będzie miękka, może być z rosołu. Rosół mocno podgrzewamy. Żelatynę zalewamy kilkoma łyżeczkami zimnej wody, a następnie dodajemy do niej kilka łyżek rosołu i dokładnie mieszamy. Na koniec łączymy żelatynę z pozostałym rosołem.
  • image-0uc1484 2. W podłużnej foremce do babki, układamy na środku, w rzędzie jajka, a między każde z nich plasterek marchewki. Plasterki szynki smarujemy chrzanem i zwijamy w ruloniki. Szynkę układamy w dwóch warstwach po obu bokach jajek, aby te nie mogły się przesunąć. Całość delikatnie zalewamy tężejącym rosołem. Chłodzimy kilka godzin, aż galaretka stężeje.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chrzan Galaretka Jajka Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować