- 5 pojedynczych płatów śledziowych (w zależności od naszych upodobań albo w occie albo w oleju),
- musztarda,
- suszona żurawina,
- przyprawa: suszone pomidory z czosnkiem i bazylią,
- olej,
- 4-6 suszonych pomidorów w oleju,
- 1 cebula.
Szybkie koreczki śledziowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śledzie smarujemy musztardą, posypujemy przyprawą suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, dodatkowo dodajemy suszoną żurawinę. Żeby była miękka możemy zalać ją wcześniej wrzątkiem i odcedzić. Suszone pomidory odsączamy z oleju, kroimy drobno lub na paseczki, kładziemy na śledzie. Zwijamy, spinamy wykałaczkami. Polewamy olejem, dodajemy cebulkę pokrojoną w kostkę, trzymamy w zamkniętym pojemniku, żeby smaki przeszły.
Komentarze