Szybkie ciasto na oleju z brzoskwiniami z puszki

4.5 (163 ocen)

Przedstawiam przepis na szybkie ciasto, zrobione na oleju. Nie trzeba rozpuszczać masła/margaryny a tym samym nie musimy martwić się, że nie wyjęliśmy ich w porę z lodówki:). Brzoskwinie z puszki można zamienić na dowolne owoce mrożone lub sezonowe.

Składniki:

  • Ciasto:
    3/4 szklanki oleju
    1 szklanka maślanki
    3 szklanki mąki pszennej
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    3 jajka L
    1/2 szklanki cukru
    1 łyżeczka aromatu waniliowego

    Kruszonka:
    100g masła
    1 szklanka mąki
    1/2 szklanki cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    + brzoskwinie z puszki
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szybkie ciasto na oleju z brzoskwiniami z puszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce umieszczamy składniki na kruszonkę: masło, mąkę, cukier i cukier waniliowy. Zagniatamy i rozcieramy na grudki.


  • 2. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy olej, aromat waniliowy, następnie na przemian po trochę mąki i maślanki.
  • 3. Ciasto przekładamy na blaszkę o wymiarach 25x30cm wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto układamy brzoskwinie odsączone z zalewy, posypujemy kruszonką. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 1h.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować