Szybki chleb kubański (pszenny, gotowy w godzinę)

4.5 (191 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 10 min

Zdaję sobie sprawę, że nie wszyscy lubią monotonne wyrabianie pieczywa i czekanie, aż ciasto wyrośnie. Dlatego powinien przekonać Was fakt, że chleb - wraz z pieczeniem jest gotowy zaledwie w godzinę! Dodatkowo wyglądem przypomina sklepowy bochenek, ale w smaku jest o wieeele lepszy.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • (1 bochenek)
    3 szklanki mąki pszennej typ 650
    1,5 szklanki mocno gorącej wody (około 80 stopni)
    1 opakowanie suchych drożdży
    1,5 łyżeczki cukru
    1,5 łyżeczki soli
    Wierzch:
    1 łyżka wody + 1 łyżka oleju rzepakowego
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Szybki chleb kubański (pszenny, gotowy w godzinę) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę należy wymieszać z cukrem i solą, a następnie wyrabiając - stopniowo dolewać gorącą wodę.
    Na końcu wsypać drożdże.
    Całość zagniatać przez około 10 minut.
    (Ciasto powinno być zwarte, elastyczne i dobrze odchodzić od dłoni).
  • 2. Po tym czasie należy z niego uformować bochenek.
    Chleb przełożyć na blachę wysłaną papierem do pieczenia, a wierzch posmarować odrobiną wody wymieszanej z oliwą i delikatnie ponacinać.
  • 3. Pieczywo wstawić do zimnego piekarnika i piec 35-45 minut w 180 stopniach - do zarumienienia się.
    Ostudzić na kratce i kroić po ostudzeniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować