Szpinakowe torciki z twarogiem i krabowymi paluszkami

4.5 (146 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 40 min
  • Dla 6 osób

Bardzo smaczne torciki na swiąteczny stół.

  • 40 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 70 g szpinak mrożony
    70 g olej
    4 szt. jajka
    50 g jogurt naturalny
    120 g mąka
    5 g (1 łyżeczka proszek do pieczenia)
    1 łyżeczka cukier
    0,5 łyżeczki sól
    Nadzienie:
    300 g twaróg
    200 g paluszki krabowe
    1-2 szt. ząbek czosnku
    3-4 łyżki jogurt naturalny
    sól w/g smaku
    koperek
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Torty Przystawki

Szpinakowe torciki z twarogiem i krabowymi paluszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek. Szpinak zmiksować z olejem, dodać żółtka, jogurt i jeszcze raz zmiksować na jednolitą masę. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Białka ubić mikserem, na początku dodać sól, a na koniec cukier. Suche składniki połączyć z szpinakową-jajeczną masą, wymieszać drewnianą łyżką. Na koniec dodać stopniowo ubite białka, delikatnie mieszając. Ciasto równomiernie wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Piec. ok. 15 min. temp. 180C. Gotowe ciasto wyłożyć na kratkę, ostudzić.
  • 2. Twaróg, jogurt i zmiażdżony czosnek ubić mikserem na jednolitą masę. Dodać pokrojone paluszki krabowe (parę sztuk zostawić do dekoracji).
  • 3. Za pomocą szklanki lub innych foremek wykroić z ciasta kółka, trójkąty. Zrób mini torciki. Wyłóż ciasto, posmaruj masą, powtórz, wyłóż trzecią warstwę i wierch udekoruj.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować