Szpinakowe torciki z twarogiem i krabowymi paluszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielić od żółtek. Szpinak zmiksować z olejem, dodać żółtka, jogurt i jeszcze raz zmiksować na jednolitą masę. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Białka ubić mikserem, na początku dodać sól, a na koniec cukier. Suche składniki połączyć z szpinakową-jajeczną masą, wymieszać drewnianą łyżką. Na koniec dodać stopniowo ubite białka, delikatnie mieszając. Ciasto równomiernie wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Piec. ok. 15 min. temp. 180C. Gotowe ciasto wyłożyć na kratkę, ostudzić.
2.Twaróg, jogurt i zmiażdżony czosnek ubić mikserem na jednolitą masę. Dodać pokrojone paluszki krabowe (parę sztuk zostawić do dekoracji).
3.Za pomocą szklanki lub innych foremek wykroić z ciasta kółka, trójkąty. Zrób mini torciki. Wyłóż ciasto, posmaruj masą, powtórz, wyłóż trzecią warstwę i wierch udekoruj.
Komentarze