Szpinakowa rozkosz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozmrożony szpinak smażymy na masełku doprawiamy do smaku maggi( jeśli nie lubisz maggi to można go zastąpić solą) i pieprzem, Następnie przeciskamy do niego czosnek i dodojemy dwie łyżki śmietanki , aby go zagęścić i nadać delikatności.
Następnie kroimi pierś z kurczaka tak aby z jednej pojedyńczej piersi powstały 4 płaty doprawiamy do smaku np. solą lub przyprawą do kurczaka.
kolejny krok to pokrojenie camemberta w paski.
2.Gdy farsz jest juz gotowy rozcinamy cisto francuskie na pól tak aby powstały dwa jednakowe prostokaty. Na każdym z prostokątów na środku układamy tak , aby boki ciasta ok 5 cm z każdej strony) było puste: szpinak, pierś z kurczaka , a na koniec camemberta. Gdy farsz znajduje się na cieście
wolne boki kroimy w pastki tak samo po prawej i lewej stronie . Następnie każdy pasek nakładamy na siebie , aby powstała choinka.
3.gotowe , nafaszerowane ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 175 stopni i pieczemy około 25 min , aż ciasto się zarumieni.
4.Kolejnym krokirm gdy nasza potrawa jest już w piekarniku jest dip.
w równych proporcjach mieszamy ketchup oraz majonez ( firmy , którą najbardziej lubimy i przeciskamy czosnek mieszamy i przepyszny prosty dip gotowy. talerz mozemy przystroić ziołami... ja wybrałam świeżą bazylię .
Smacznego
Porady
Ciasto francuskie najlepiej piec na papierze , na którym je kupujemy ,wtedy spód nie przypali się i nie przyklei do blachy.
Ta potrawę możemy podać z dżemem żurawinowym zamiast dipu czosnkowego.
Komentarze