Sznytka z schabem i karmelizowaną cebulą

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Przystawka na każdą okazję. Połączenie smaku słonego z słodkim.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SZNYTKA:
    - Chleba żytni: 200 gramów
    - rukola: 20 gramów
    SCHAB:
    - schab: 150 gramów
    - masło czosnkowe: 20 gramów
    - smalec: 10 gramów
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz: 1 szczypta
    CEBULA:
    - cebula czerwona duża: 1 sztuka
    - miód: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Sznytka z schabem i karmelizowaną cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab rozbijamy na około pół centymetrowy kotlet. Oprószamy solą i pieprzem. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię ze smalcem. Smażymy z każdej strony po 2 minuty przewracając dwa razy. Przed ostatnim obróceniem układamy kawałek masła by się rozpuściło. Gdy mięso się usmaży, odkładamy je by odpoczęło.
  • 2. Na patelnie po smażeniu schabu kładziemy poszatkowaną cebulę z piórka i dusimy dość długo (około 20 min) by jej naturalne cukry się skarmelizowały. Następnie dodajemy łyżkę miodu i karmelizujemy jeszcze około 5 min.
  • 3. Chleb kroimy w prostokątne kanapeczki, kładziemy rukolę, pokrojony schab i ciepłą skarmelizowaną cebulę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować