Brioszki z pastrami i karmelizowaną cebulą

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Brioszki to słodkie puszyste drożdżowe pieczywo. Świetnie sprawdza się ze słodkimi i wytrawnymi dodatkami. Dziś podałam je z plastrami pastrami, omletem, karmelizowaną czerwoną cebulką i sosem miodowo - musztardowym.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Brioszki:
    Mąka pszenna - 250g
    Drożdże - 20g
    Cukier - 1 łyżka
    Mleko ciepłe - 90ml
    Masło roztopione - 50g
    Jajko - 1szt (+1 do posmarowania)
    Sól - szczypta

    Sos miodowo-musztardowy:
    Musztarda - 1 łyżka
    Miód - 1 łyżka
    Sok z cytryny - 1 łyżeczka
    Majonez - 1 łyżka

    Cebula karmelizowana:
    Cebula czerwona - 2szt
    Masło (lub olej) - 1 łyżka
    Cukier - 1 łyżka
    Ocet balsamiczny - 1 łyżka
    Woda - 2 łyżki

    Omlet:
    Jajko - 2szt
    Sól, pieprz, papryka słodka
    Masło - 1 łyżeczka

    Pastrami w plasterkach - 150g
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Burgery Hamburgery Kanapki Pasty

Brioszki z pastrami i karmelizowaną cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Brioszki z pastrami i karmelizowaną cebulą 1. Brioszki:
    Mąkę przesiewamy. Dodajemy drożdże, cukier, jajko, ciepłe mleko, roztopione masło i sól. Ciasto zagniatamy, aż przestanie się kleić do rąk. Wkładamy do miski natłuszczonej olejem i przykrywamy miskę folią spożywczą. Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
    Po tym czasie dzielimy ciasto na 4 części, z każdej części robimy kulkę. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy. Odstawiamy jeszcze na 30 minut.
    Smarujemy roztrzepanym jajkiem za pomocą pędzelka silikonowego (resztę jajka możemy zostawić do omletu).
    Pieczemy w 220 stopniach przez 12 minut.
    Muszą ostygnąć na tyle, aby dało się je przekroić.
  • Brioszki z pastrami i karmelizowaną cebulą 2. Karmelizowana cebula:
    Cebule kroimy na piórka. Na patelni podgrzewamy masło i dodajemy cebulę. Dusimy pod przykryciem do miękkości. Teraz dodajemy wodę i cukier. Kiedy cukier się rozpuści dolewamy ocet i dusimy, aż płyn nie wyparuje.

    Omlet:
    Jajka roztrzepujemy razem z przyprawami. Na małej ilości tłuszczu smażymy omlet pod przykryciem. Kiedy jedna strona będzie już przyrumieniona obracamy.
    Omlet dzielimy na 4 części.

    Sos:
    Wszystkie składniki sosu mieszamy na gładką masę.

    Plasterki pastrami podgrzewamy np w mikrofali.
  • Brioszki z pastrami i karmelizowaną cebulą 3. Brioszki kroimy na pół. Smarujemy sosem, kładziemy cebulę, omlet i pastrami.
    Bułka jest puszysta i lekko słodka z chrupiącą skórką. Świetnie komponuje się z wołową szynką.

Porady

Pastrami jest drogie i dość ciężko dostępne. W tym przepisie świetnie sprawdzą się też burgery z mielonej wołowiny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować