Sznycel indyczy w amarantusowej panierce

4.5 (146 ocen)

  • 30 min

Propozycja na kotlety z piersi indyczej w aromatycznej, bezglutenowej, amarantusowej panierce.

  • 30 min

Składniki:

  • - pierś indycza
    - amarantus ekspandowany
    - mąka gryczana
    - 2 jajka
    - 4 ząbki czosnku
    - zioła prowansalskie
    - sól
    - pieprz
    - olej rzepakowy (do smażenia)
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Sznycel indyczy w amarantusowej panierce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • sznycle 1. Umytą i osuszoną pierś indyczą dzielimy na sznycle i rozbijamy je delikatnie tłuczkiem przez folię spożywczą (aby uniknąć rozpryskiwania i rozdarcia mięsa).

    Tak rozbite sznycle oprószamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i nacieramy przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku.

    Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli, pieprz oraz zioła prowansalskie i mieszamy wszystko energicznie widelcem lub trzepaczką.

    Sznycle obtaczamy w mące gryczanej, następnie w jajku, a na koniec w ekspandowanym amarantusie.
  • 2. Sznycle smażymy z obu stron na dobrej jakości oleju rzepakowym na delikatnie złoty kolor.

    Usmażone sznycle odsączamy z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.

    Życzę smacznego! :)

Porady

Podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja proponuję ziemniaki i pieczone buraczki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować