Szczawiowa babci Gosi

4.5 (165 ocen)

  • 60 min

Najpierw gotowała ją moja babcia potem mama a teraz ja :) Bardzo prosta w przygotowaniu.Smak z dzieciństwa :)

  • 60 min

Składniki:

  • 3 litry wody
    1 porcja rosołowa
    1 pęczek szczawiu
    5 jajek
    3 marchewki
    2 łyżki śmietanki 18 %
    1 łyżka masła
    sól, przyprawa uniwersalna, sok z cytryny lub kwasek cytrynowy do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Szczawiowa babci gosi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • szczaw duszony na masełku 1. Wodę zagotować w garnku. Dodać sól i porcję rosołową. Pogotować 40 minut. W tym czasie umyć, oczyścić szczaw i obrać marchewkę. Marchewkę zetrzeć na tarce jarzynowej a szczaw pokroić na drobne kawałki. Usmażyć go na patelni na łyżce masła ok 5 minut. Szczaw wrzucić razem z marchewką do wywaru. Pogotować jeszcze 15 minut. Jajka ugotować na twardo. Obrać i pokroić w ćwiartki. Zupę doprawić do smaku solą i przyprawa uniwersalna. Jeżeli będzie za mało kwaśna dodać sok z cytryny lub kwasek. Zupę zagęścić wodą z mąką. Przelać zupę na talerze dodając jajka i śmietankę.

Porady

Można podawać z duszonymi ziemniaczkami. Jeżeli ktoś jest jaroszem można zupkę ugotować na wywarze z warzyw lub na kostce bulionowej

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować