Szarlotka z serkiem mascarpone

4.34 (230 ocen)

Chwila przy filiżance kawy i szarlotce

Składniki:

  • ciasto
    • 300 g mąki
    • 125 g masła
    • 1 szklanka cukru pudru
    •1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 2 łyżki kwaśnej śmietany
    • 3 żółtka
    Nadzienie
    • 10 średnich jabłek
    • 3 łyżki tartej bułki Gdy jabłka są mniej soczyste dać 2 łyżki
    • 6 łyżek cukru (zależne jak słodkie są jabłka )
    • 1 łyżka cynamonu
    • 1 łyżeczka cukru waniliowego
    piana
    • 3 białka
    • 1 serek mascarpone
    • 1 budyń śmietankowy
    • 1 szklanka cukru pudru
    kruszonka
    • 1,5 szklanki mąki
    • 125 g masła
    • 1 szklanka cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.34 (230 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Desery

Szarlotka z serkiem mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto
    • Mąkę posiekać z masłem dodać cukier puder jajka proszek do pieczenia i śmietanę zagnieść dość szybko ciasto.Jakby się kleiło troszkę oprószyć mąką ale nie dużo Owinąć w folię,włożyć na 2 godz do lodówki
  • 2. • Jabłka obrać pokroić w plasterki Posypać cukrem,cukrem waniliowym,cynamonem i tartą bułką
  • 3. • Z chłodzone ciasto wyjąć z lodówki wyłożyć posmarowaną blachę 20/40 cm papierem do pieczenia Wyłożyć ciastem może się kleić Radzę ręce maczać w mące będzie łatwiej
    • Na ciasto wyłożyć jabłka
    • Zrobić kruszonkę miękkie masło zagnieść w misce z mąką i cukrem pudrem
  • 4. • Białka ubić z cukrem pudrem na puszystą pianę Dodać serek mascarpone i budyń wymieszać wszystko na wolnych obrotach wyłożyć pianę serową na jabłkach Na górę dać kruszonkę piec na złoty kolor w piekarniku na 180 stopni
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka Serek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować