Babka z serkiem mascarpone

4.37 (228 ocen)

Pyszna, wilgotna babka, idealna na Święta wielkanocne lub jako dodatek do popołudniowej filiżanki kawy.

Składniki:

  • 4 jajka,
    2 szklanki mąki pszennej,
    szklanka cukru,
    170g masła lub margaryny,
    łyżka cukru waniliowego,
    1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    250g serka mascarpone,
    biała polewa do dekoracji.
Wystaw ocenę:

4.37 (228 ocen)

Zobacz również:

Babki Desery

Babka z serkiem mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękkie masło utrzeć na gładką masę, dodać serek mascarpone, dokładnie zmiksować. Następnie dodawać kolejno jajka, jedno po drugim, po każdym dokładnie miksując. Nic się nie przejmujcie, jeśli masa się zważy:) Dodać cukier oraz cukier waniliowy. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać do ciasta. Chwilę ucierać, aż składniki się połączą. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy metalowej lub do formy silikonowej, nie wymagającej natłuszczania. Równomiernie rozsmarować. Piec około 50-60 minut w temp. 160st. Ostudzić i polać polewą.



Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować