Pavlova z serkiem mascarpone

4.45 (168 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Pyszny słodki deser

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • Beza:

    5 białek
    250 g drobnego cukru
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

    Krem:

    250 g serka mascarpone
    200 ml śmietany 30%
    2 małe opakowania cukru waniliowego (lub 2 duże łyżki )

    Ponadto:

    kilka truskawek (mogą być mrożone)
    kilka plasterków brzoskwini w syropie
    kilka plasterków kiwi
Wystaw ocenę:

4.45 (168 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pavlova z serkiem mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Beza:
    Z białek ubić pianę,kiedy będzie sztywna cały czas ubijając dodawać stopniowo cukier .Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilkę ubijać.Piana powinna być bardzo sztywna.
    Sam spód tortownicy bez boków (one nie będą nam potrzebne:)o śr 20cm.wyłożyć papierem do pieczenia na środek wyłożyć pianę i uformować okrągły spód dźwigając boki drewnianą łopatką do góry.Piec w temperaturze 120C bez termoobiegu przez 30 min następnie zmniejszyć temperaturę do 100C i suszyć bezę ok 3-3,5 godziny.
    Przygotowujemy kiedy beza będzie gotowa i ostudzona.
    Do miski wlewamy kremówkę ubijamy na sztywną pianę dodając pod koniec ubijania cukier waniliowy.Kiedy śmietana będzie sztywna dodajemy serek mascarpone i miksujemy do momentu ,aż masa zgęstnieje.
    Krem nakładamy na spód bezowy tuż przed podaniem.
    Dekorujemy owocami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować