Szarlotka jest doskonała. Znika z blachy, jeszcze ciepła. Nikt nie wie, jak smakuje na zimo.Wykorzystałam przepis anetus 1712, z drobnymi modyfikacjami.
Szarlotka "sypaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Jedną część sypkich składników rozsypać równo na dnie blaszki.
2. Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Dodać do jabłek cynamon, dokładnie wymieszać i podzielić na pół.
3.Jedną połowę jabłek równomiernie rozłożyć na wysypanym spodzie. Na jabłkach rozsypać kolejną część sypkich składników. Czynność powtórzyć.
4.Na tarce o grubych oczkach zetrzeć masło i wiórki równomiernie rozłożyć na wierzchu ciasta. Wstawić blaszkę do r piekarnika i piec około 1 godziny. Po tym czasie wyjąć ciasto i poczekać do jego całkowitego wystygnięcia
Komentarze