Szarlotka "sypaniec

4.5 (145 ocen)

  • 15 min

Szarlotka jest doskonała. Znika z blachy, jeszcze ciepła. Nikt nie wie, jak smakuje na zimo.Wykorzystałam przepis anetus 1712, z drobnymi modyfikacjami.

  • 15 min

Składniki:

  • Składniki sypkie na ciasto:

    1,5 szklanki kaszy manny
    1,5 szklanki mąki pszennej
    2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
    3/4 szklanki cukru kryształu

    Składniki na nadzienie:

    1,5kg kwaśnych jabłek
    1 czubata łyżka cynamonu

    Oraz 100g zmrożonego masła lub margaryny

Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szarlotka "sypaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jedną część sypkich składników rozsypać równo na dnie blaszki.
  • 2. Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Dodać do jabłek cynamon, dokładnie wymieszać i podzielić na pół.
  • 3. Jedną połowę jabłek równomiernie rozłożyć na wysypanym spodzie. Na jabłkach rozsypać kolejną część sypkich składników. Czynność powtórzyć.
  • szarlotka 4. Na tarce o grubych oczkach zetrzeć masło i wiórki równomiernie rozłożyć na wierzchu ciasta. Wstawić blaszkę do r piekarnika i piec około 1 godziny. Po tym czasie wyjąć ciasto i poczekać do jego całkowitego wystygnięcia
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować