SZARLOTKA KASZTELAŃSKA

4.5 (193 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Bardzo delikatne ciasto. Ciasto na biszkopcie z masą jabłeczną i galaretkową pianką.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • biszkopt:
    -5 jajek
    -3/4 szklanki cukru
    -1 cukier waniliowy
    -1/2 szklanki maki tortowej
    -1/2 szklanki maki ziemniaczanej
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    masa jabłeczna:
    -1,5 kg. jabłek
    -1 szklanka wody
    -1 galaretka pomarańczowa
    -1 galaretka truskawkowa
    -2 łyżki cukru opcjonalnie

    pianka:
    -2 galaretki truskawkowe
    -2 szklanki wody
    -3/4 szklanki mleka
    -1 śnieżka
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Desery Biszkopty Pianka

Szarlotka kasztelańska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt 1. biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem i cukrem waniliowym.Przesiać mąki z proszkiem i wymieszać już łopatką. Przelać do blaszki 30x40, wyłożonej papierem do pieczenia.Piec ok.25 min.
  • masa jabłkowa 2. masa jabłeczna-Jabłka obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej.Wlać szklankę wody i pogotować, ale nie rozgotować. Odstawić z palnika i wsypać galaretki. Mieszać do rozpuszczenia. Ostudzić do lekkiego tężenia. Wylać na biszkopt.
  • pianka 3. pianka - Wodę zagotować,odstawić i rozpuścić galaretki.Ostudzić do lekkiego tężenia.Mleko ubić ze Śnieżką w/g przepisu.Potem dolewać tężejące galaretki i krótko zmiksować.Rozsmarować na masie jabłecznej.
  • esy-floresy 4. Polać polewą w esy-floresy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować