Szare kartacze bez nadzienia z zasmażaną kiszoną kapustą

5 (145 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Średni

Kartacze szare bez nadzienia bardziej lubimy od tych z nadzieniem, można je podawać z wieloma dodatkami jak: kiszona kapusta, okrasa z boczku, gulasz. SMACZNEGO!!!

  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • kiszona kapusta 1 kg, boczek wędzony bez kości 35 dag, prawdziwki suszone zmielone 1 łyżka, cukier 2-3 łyżki, ziele angielskie 3 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, kostka rosołowa 1 sztuka, pieprz mielony 1 łyżeczka, mąka pszenna 2 łyżki

    ziemniaki gotowane 1 kg, ziemniaki surowe 2,5 kg, pieprz mielony 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżeczka, mąka ziemniaczana 2-3 łyżki, woda z solą do gotowania - ile potrzeba, olej rzepakowy 2-3 łyżki
Wystaw ocenę:

5 (145 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Szare kartacze bez nadzienia z zasmażaną kiszoną kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kiszona kapusta zasmażana 1. Kiszoną kapustę drobniej pokroić, zalać wodą tylko do zakrycia, wsypać prawdziwki suszone (prawdziwki suszone nóżki mielę w młynku po kawie i w słoiku z zielem angielskim przechowuję w szafce, dzięki liściom laurowym nie ma nigdy potencjalnych robaczków), ziele angielskie, liść laurowy, cukier, kostkę rosołową i gotować do miękkości kapusty.
  • kiszona kapusta zasmażana 2. Jeśli zostało za dużo wody to odlać z kapusty ugotowanej, boczek okrojony w kosteczkę usmażyć i i dodać do kapusty, dodać pieprz mielony, mąkę i szybko zamieszać do zagęszczenia kapusty, zdjąć z ognia.
  • szare kartacze bez nadzienia 3. Do misy robota włożyć np. czystą pieluchę i od razu obrane ziemniaki w robocie na tarczy do ziemniaków zetrzeć do misy, Zawinąć w kulę i do garnka odcisnąć dokładnie sok.

    Odciśnięte ziemniaki dodać do gotowanych ziemniaków, wodę z garnka wylać ostrożnie i z dna zebrać mączkę kartoflaną i dodać do masy.
  • szare kartacze bez nadzienia 4. Ziemniaki ugotowane w mundurkach obrać i letnie przecisnąć przez praskę do ziemniaków, wystudzić.
  • szare kartacze bez nadzienia 5. Do masy dodać pieprz mielony, kucharka, mąkę ziemniaczaną i połączyć składniki.
  • szare kartacze bez nadzienia 6. Dłońmi maczanymi w wodzie formować owalne kartacze nie za grube.
  • szare kartacze bez nadzienia 7. Wrzucać do wrzątku z solą i olejem, po wypłynięciu kartacze tej wielkości gotować z 18-20 minut na średnim ogniu, cedzakiem wyjmować na talerz.
  • szare kartacze bez nadzienia 8. Podać z zasmażaną kiszoną kapustą, jeśli kartacze zostaną to nakryć je folią spożywczą lub talerzem aby nie wysychały, smakują również dobrze później podsmażone z kapustą lub z okrasą , można również po wystudzeniu zamrozić .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

4.48 (186 ocen)

 Szare kluski z kapustą

4.48 (186 ocen)

Szare kluski z kapustą

Wioleczka1 Babcine smaki 1 godz. 10 min

To może cię zainteresować