Kartacze szare bez nadzienia bardziej lubimy od tych z nadzieniem, można je podawać z wieloma dodatkami jak: kiszona kapusta, okrasa z boczku, gulasz. SMACZNEGO!!!
Szare kartacze bez nadzienia z zasmażaną kiszoną kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kiszoną kapustę drobniej pokroić, zalać wodą tylko do zakrycia, wsypać prawdziwki suszone (prawdziwki suszone nóżki mielę w młynku po kawie i w słoiku z zielem angielskim przechowuję w szafce, dzięki liściom laurowym nie ma nigdy potencjalnych robaczków), ziele angielskie, liść laurowy, cukier, kostkę rosołową i gotować do miękkości kapusty.
2.Jeśli zostało za dużo wody to odlać z kapusty ugotowanej, boczek okrojony w kosteczkę usmażyć i i dodać do kapusty, dodać pieprz mielony, mąkę i szybko zamieszać do zagęszczenia kapusty, zdjąć z ognia.
3.Do misy robota włożyć np. czystą pieluchę i od razu obrane ziemniaki w robocie na tarczy do ziemniaków zetrzeć do misy, Zawinąć w kulę i do garnka odcisnąć dokładnie sok.
Odciśnięte ziemniaki dodać do gotowanych ziemniaków, wodę z garnka wylać ostrożnie i z dna zebrać mączkę kartoflaną i dodać do masy.
4.Ziemniaki ugotowane w mundurkach obrać i letnie przecisnąć przez praskę do ziemniaków, wystudzić.
5.Do masy dodać pieprz mielony, kucharka, mąkę ziemniaczaną i połączyć składniki.
6.Dłońmi maczanymi w wodzie formować owalne kartacze nie za grube.
7.Wrzucać do wrzątku z solą i olejem, po wypłynięciu kartacze tej wielkości gotować z 18-20 minut na średnim ogniu, cedzakiem wyjmować na talerz.
8.Podać z zasmażaną kiszoną kapustą, jeśli kartacze zostaną to nakryć je folią spożywczą lub talerzem aby nie wysychały, smakują również dobrze później podsmażone z kapustą lub z okrasą , można również po wystudzeniu zamrozić .
Komentarze