Szare kartacze bez nadzienia z zasmażaną kiszoną kapustą

  • wyświetlono: 183 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Kartacze szare bez nadzienia bardziej lubimy od tych z nadzieniem, można je podawać z wieloma dodatkami jak: kiszona kapusta, okrasa z boczku, gulasz. SMACZNEGO!!!

ziutula
  • 5 porcje
  • Średni

Składniki

kiszona kapusta 1 kg, boczek wędzony bez kości 35 dag, prawdziwki suszone zmielone 1 łyżka, cukier 2-3 łyżki, ziele angielskie 3 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, kostka rosołowa 1 sztuka, pieprz mielony 1 łyżeczka, mąka pszenna 2 łyżki

ziemniaki gotowane 1 kg, ziemniaki surowe 2,5 kg, pieprz mielony 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżeczka, mąka ziemniaczana 2-3 łyżki, woda z solą do gotowania - ile potrzeba, olej rzepakowy 2-3 łyżki

Sposób przygotowania przepisu:

Szare kartacze bez nadzienia z zasmażaną kiszoną kapustą

  • kiszona kapusta zasmażana1. Kiszoną kapustę drobniej pokroić, zalać wodą tylko do zakrycia, wsypać prawdziwki suszone (prawdziwki suszone nóżki mielę w młynku po kawie i w słoiku z zielem angielskim przechowuję w szafce, dzięki liściom laurowym nie ma nigdy potencjalnych robaczków), ziele angielskie, liść laurowy, cukier, kostkę rosołową i gotować do miękkości kapusty.
  • kiszona kapusta zasmażana2. Jeśli zostało za dużo wody to odlać z kapusty ugotowanej, boczek okrojony w kosteczkę usmażyć i i dodać do kapusty, dodać pieprz mielony, mąkę i szybko zamieszać do zagęszczenia kapusty, zdjąć z ognia.
  • szare kartacze bez nadzienia3. Do misy robota włożyć np. czystą pieluchę i od razu obrane ziemniaki w robocie na tarczy do ziemniaków zetrzeć do misy, Zawinąć w kulę i do garnka odcisnąć dokładnie sok.

    Odciśnięte ziemniaki dodać do gotowanych ziemniaków, wodę z garnka wylać ostrożnie i z dna zebrać mączkę kartoflaną i dodać do masy.
  • szare kartacze bez nadzienia4. Ziemniaki ugotowane w mundurkach obrać i letnie przecisnąć przez praskę do ziemniaków, wystudzić.
  • szare kartacze bez nadzienia5. Do masy dodać pieprz mielony, kucharka, mąkę ziemniaczaną i połączyć składniki.
  • szare kartacze bez nadzienia6. Dłońmi maczanymi w wodzie formować owalne kartacze nie za grube.
  • szare kartacze bez nadzienia7. Wrzucać do wrzątku z solą i olejem, po wypłynięciu kartacze tej wielkości gotować z 18-20 minut na średnim ogniu, cedzakiem wyjmować na talerz.
  • szare kartacze bez nadzienia8. Podać z zasmażaną kiszoną kapustą, jeśli kartacze zostaną to nakryć je folią spożywczą lub talerzem aby nie wysychały, smakują również dobrze później podsmażone z kapustą lub z okrasą , można również po wystudzeniu zamrozić .

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

kartaczeszare kartaczekartacze bez nadzieniazasmażana kiszona kapiusta

Komentarze

Podobne przepisy

Szare kluski.

Dodane przez: EWASALNO

Szare kluski

Szare kluski to smak dzieciństwa....

Kluski ziemniaczane z nadzieniem

Dodane przez: bienpyt

Kluski ziemniaczane z nadzieniem

Tani i szybki obiad dla każdego....

Kluski ze speckiem i kapustą kiszoną

Dodane przez: Stare Gary

Kluski ze speckiem i kapustą kiszoną

świetne kluski, smaczne jako dodatek...

Szare kluchy

Dodane przez: Kasia Pichci

Szare kluchy

Szare kluchy z boczkiem i serem...

Kluski śląskie z nadzieniem.

Dodane przez: plomien77

Kluski śląskie z nadzieniem.

Po świętach najwięcej w mojej lodówce...

image-0gm8j29

Dodane przez: Kasja1986

Kluski ziemniaczane z nadzieniem pieczarkowym

Kluski ziemniaczane z nadzieniem...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.