Szampańskie cake popsy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Sylwestrowe szaleństwo nie może odbyć się bez szampana otwartego o północy. Tak narodził sie pomysł na szampańskie słodkości na patyczku. :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    - 125 g mąki
    - 75 ml szampana (lub innego musującego wina)
    - 1 jajko
    - 65 ml oleju
    - 1/2 szklanki cukru
    - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
    - 2 łyżki kakao
    Polewa:
    - 150 g białej czekolady lub candy melts
    - 1 łyżeczka oleju
    Dekoracja:
    - złoty i srebrny barwnik spożywczy w proszku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Szampańskie cake popsy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    1. W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, kakao oraz sodę oczyszczoną.
    2. W drugiej mice roztrzepać jajko, dodać szampana, olej i cukier, wymieszać.
    3. Do suchych składników wlać mokre i całość zmiksować.
    4. Urządzenie do wypiekania cake pops rozgrzać, ciasto delikatnie przelać do kółeczek i piec 5-6 min. Pozostawić do wystudzenia.
    Polewa:
    1. Czekoladę wraz z olejem rozpuścić w kąpieli wodnej.
    2. Każdą kulkę zanurzyć w czekoladzie i poczekać aż jej nadmiar spłynie. Wstawić do lodówki. Wykonać czynność jeszcze raz.
    Dekoracja:
    1. Za pomocą pędzelka i kropli wody, udekorować barwnikiem każdą słodkość.

Porady

Tym razem barwnik spożywczy okazał się strzałem w 10, niestety barwnik w spary'u nie podołał zadaniu. :

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada Szampan

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Sylwester

Podobne przepisy

To może cię zainteresować