Szakszuka

0 (0 ocen)

  • 30 min

Danie z kuchni tunezyjskiej ! W dosłownym tłumaczeniu oznacza wielki bałagan. Ale jakże pyszny ! Idealne na śniadanie, zdrowe oraz pożywne.

  • 30 min

Składniki:

  • - 2-3 łyżki oleju (polecam kokosowy !)
    - 2 cebule dymki
    - 1 ząbek czosnku
    - Po 1/3 papryki żółtej, zielonej i czerwonej
    - 1 puszka krojonych pomidorów (w okresie letnim kilka pomidorów)
    - 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki ew. 1/2 ostrej
    - Sól oraz pieprz
    - 4 średnie jajka
    - Szczypiorek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Szakszuka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-27axx5v 1. Cebule kroimy w kostkę. Paprykę w paseczki. Wrzucamy na rozgrzaną oliwę i dusimy aż warzywa zmiękną. Po tym czasie dodajemy drobno pokrojony czosnek oraz słodką paprykę. Można dodać również 1/2 łyżeczki ostrej papryki jeśli lubimy ostrzejsze dania.
  • image-1nmt3pu 2. Dodajemy pokrojone pomidory gotowe albo przygotowane a następnie dusimy aż do odparowania wody. Następnie robimy w sosie 4 dołki i w ich miejsce wbijamy jajka. Następnie dodajemy sól i pieprz. Smażymy ok 4-5 minut aż jajka się zsiądą.
  • image-1ywe7l6 3. Całość posypujemy pokrojonym grubo szczypiorkiem. Podajemy z chrupiąca bagietką ! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować