Swojski chlebek

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Zdrowy i smaczny

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • 2,5 szklanki + 2 łyżki mąki chlebowej typ 750
    1 szklanka mąki graham typ 1850
    1 szklanka mąki razowej
    1 szklanka mąki żytniej typ 2000
    1 szklanka otrąb żytnich
    1 szklanka płatków owsianych
    3 łyżki oleju do ciasta
    2 łyżeczki soli

    5 dag drożdży
    1 szklanka ciepłego mleka
    1,5 szklanki wody
    1 łyżka cukru

    3 łyżki oleju do formy i posmarowania chleba
    1 łyżeczka czarnuszki do posypania

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Ciasta

Swojski chlebek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozcieram z cukrem i 2 łyżkami mleka, pozostawiam do wyrośnięcia.
  • 2. Do mąki dodaję wyrośnięte drożdże, wodę, mleko, sól, olej i wyrabiam do uzyskania jednolitej masy i pozostawiam do wyrośnięcia.
  • 3. Formy wykładam papierem do pieczenia i rozprowadzam na nim olej.
  • image-0v6b3jv 4. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrabiam na stolnicy, dzielę na dwie części, z każdej formuję podłużny wałek, umieszczam w foremce, smaruję olejem i posypuję czarnuszką. Ponownie pozostawiam do wyrośnięcia. Wstawiam do piekarnika na 200 stopni, piekę około 45 min. Po upieczeniu ma chrupiącą skórkę.

Porady

Do ciasta daję olej słonecznikowy - po upieczeniu jest niewyczuwalny zapach, a do natłuszczenia formy i ciasta rzepakowy. Płatki owsiane daję błyskawiczne - są drobniejsze. Foremki keksówki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować