Swojski chlebek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozcieram z cukrem i 2 łyżkami mleka, pozostawiam do wyrośnięcia.
2.Do mąki dodaję wyrośnięte drożdże, wodę, mleko, sól, olej i wyrabiam do uzyskania jednolitej masy i pozostawiam do wyrośnięcia.
3.Formy wykładam papierem do pieczenia i rozprowadzam na nim olej.
4.Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrabiam na stolnicy, dzielę na dwie części, z każdej formuję podłużny wałek, umieszczam w foremce, smaruję olejem i posypuję czarnuszką. Ponownie pozostawiam do wyrośnięcia. Wstawiam do piekarnika na 200 stopni, piekę około 45 min. Po upieczeniu ma chrupiącą skórkę.
Porady
Do ciasta daję olej słonecznikowy - po upieczeniu jest niewyczuwalny zapach, a do natłuszczenia formy i ciasta rzepakowy. Płatki owsiane daję błyskawiczne - są drobniejsze. Foremki keksówki.
Komentarze