Surówka z selera korzeniowego, marchewki i pora, z dodatkiem chrzanu, majonezu, gęstej śmietany, oliwy z oliwek i octu winnego. Dobrze smakuje w towarzystwie mięsa lub ryby.
15 min
Dla 4 osób
Składniki:
1 marchewka
1 mały por (biała część)
1/2 małego selera
1 łyżka chrzanu
1 łyżka majonezu
1 łyżka gęstej śmietany
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka octu winnego
sól i pieprz
Surówka z selera, marchewki i pora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewkę i selera obieramy, a następnie ścieramy na tarce jarzynowej. Pora oczyszczamy i kroimy w półplasterki. Mieszamy warzywa. Dodajemy chrzan, majonez, śmietanę, oliwę i ocet. Dokładnie mieszamy. Przyprawiamy surówkę do smaku dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu i szczyptą soli.
Komentarze