Surówka z selera

5 (1 ocen)

  • 20 min
  • Dla 6 osób

Warto jeść seler ze względów zdrowotnych, wykazuje on działanie kojące system nerwowy, obniżające ciśnienie tętnicze oraz pobudzające procesy przemiany materii i ułatwiające trawienie. Dodatkowo, obniża poziom złego cholesterolu. Poza tym po odpowiedniej obróbce jest nawet smaczny.

  • 20 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 1 większy seler
    1 biała część pora
    kilka ciemnych suszonych moreli
    mała czerwona cebulka
    kilka rzodkiewek
    sól, pieprz biały mielony
    sok z cytryny
    płaska łyżeczka cukru lub miodu
    śmietana wymieszana z majonezem w proporcji 1:1
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Surówki

Surówka z selera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrany seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach i skropić go sokiem z cytryny, por pokroić w cienkie plastry, morele, cebulę, rzodkiewki w małą kostkę.
    Wszystko razem wymieszać, dodać sól, pieprz i cukier, zalać sosem majonezowym i jeszcze raz wymieszać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Seler

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować