Surówka z białej kapusty

4.5 (144 ocen)

  • 30 min

Surówka jest pysznym dodatkiem do obiadu :)

  • 30 min

Składniki:

  • *3 kg kapusty białej
    *4 marchewki
    *1 cebula
    *1/3 szklanki cukru

    Zalewa:
    -1,5 szklanki oleju
    -1 szklanka octu
    -2 łyżki soli
    -0,5 szklanki cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Surówki

Surówka z białej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Kapustę poszatkować, marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę drobno pokroić.
    2. Wymieszać składniki w dużym naczyniu z 1/3 szklanki cukru.
    3. Składniki z zalewy zagotować, zalać nią warzywa i dobrze wymieszać. Wystudzić. Ponakładać do słoików. Wstawić do lodówki. Surówka w lodówce może stać do dwóch miesięcy.

    Ewelina Bańkowska Zambrów

Porady

Surówka także dobrze smakuje z czerwoną kapusta :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować