Kopytka w sosie śmietanowym z kawałkami piersi z kurczaka

4.49 (158 ocen)

  • 50 min

Pyszna potrawa obiadowa dla całej rodziny :)

  • 50 min

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków

    2 jajka

    1/4 kg mąki pszennej



    pierś z kurczaka

    słodka smietanka

    bulion

    sól, pieprz

    zioła prowansalskie

    olej do smażenia


    Surówka :


    *3 kg kapusty białej
    *4 marchewki
    *1 cebula
    *1/3 szklanki cukru

    Zalewa:
    -1,5 szklanki oleju
    -1 szklanka octu
    -2 łyżki soli
    -0,5 szklanki cukru

Wystaw ocenę:

4.49 (158 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kopytka w sosie śmietanowym z kawałkami piersi z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotować, wystudzić, zemleć, dodać jajka i mąkę. Szybko zagnieść. Uformować wałeczki, pokroić pod skosem o długość ok. 3 cm.. Wrzucić na osoloną gotująca wodę. Po wypłynięciu na wierzch wyjąć kopytka.

    Pierś z kurczaka umyć i pokroić w niewielkie kawałeczki. Smażyć na rozgrzanym oleju w przyprawie do kurczaka i ziołach prowansalskich, dodać sól i pieprz. Wlać odrobine bulionu na patelnię z dwiema łyżkami słodkiej smietanki. Podawać z surówką z białej kapusty.

    Kapustę poszatkować, marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę drobno pokroić. 2. Wymieszać składniki w dużym naczyniu z 1/3 szklanki cukru. 3. Składniki z zalewy zagotować, zalać nią warzywa i dobrze wymieszać. Wystudzić. Ponakładać do słoików. Wstawić do lodówki. Surówka w lodówce może stać do dwóch miesięcy

Porady

Najlepiej smakuje z surówką z białej kapusty.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować