Można podać do obiadu np. z mięsem, ale też jako przystawka do pieczywa czosnkowego czy kurczaka z rożna.
10 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
połowa kapusty pekińskiej
4-5 średnich ogórków kiszonych lub konserwowych
2 łyżki musztardy
2 łyżki oleju
Doprawić do smaku wg upodobań: pieprz i sól, miód (lub cukier), zielenina itp.
Surówka obiadowa z kapusty pekińskiej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Kapustę pokroić w drobne słupki (do 5 cm długości i ok. 0,5 cm grubości)
2. Ogórki pokroić drobno i cienką (drobne słupki, pokroić w cienkie plasterki)
3. Wszystko przełożyć do salaterki, dodać musztardę, olej, ewentualnie cukier, przyprawy. Wymieszać.
4. Odstawić na chwilę w chłodne miejsce.
Porady
Zgrubienia z kapusty i ogórki drobno pokroić, by nie były za twarde.
Komentarze