Serniczek na zimno z jeżynami

0 (0 ocen)

  • 16 min

atrakcyjny

  • 16 min

Składniki:

  • Sernik na zimno z jeżynami lub jagodami

    Na blachę o średnicy 24 cm lub na 13 kubeczków po jogurcie

    150 g herbatników zwykłych
    3 galaretki czerwone
    500 g serka homogenizowanego waniliowego
    0,5 kg jeżyn lub jagód
    2 opakowania bitej śmietany (śnieżka) do tego 400 ml schłodzonego mleka

Serniczek na zimno z jeżynami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Herbatniki pokruszyć, wyłożyć nimi spód
    2. Rozpuścić 1 galaretkę w gorącej wodzie wg przepisu z opakowania i zalać nią spód, dodać owoce i wstawić do lodówki na 2 godz.
    3. Rozpuścić 2 galaretki w połowie wody podanej na przepisie, wymieszać z serkiem homogenizowanym, ostudzić i wylać na stężałą galaretkę. Wstawić do lodówki na noc.
    4. Ubić proszek bitej śmietany z mlekiem do stałej konsystencji. Śmietaną i jeżynami (lub jagodami) dowolnie udekorować sernik

Porady

zamiast jeżyn można użyć innych owoców. Wyśmienite są jagody czarne!

Komentarze

Podobne przepisy