Na blachę o średnicy 24 cm lub na 13 kubeczków po jogurcie
150 g herbatników zwykłych
3 galaretki czerwone
500 g serka homogenizowanego waniliowego
0,5 kg jeżyn lub jagód
2 opakowania bitej śmietany (śnieżka) do tego 400 ml schłodzonego mleka
Serniczek na zimno z jeżynami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Herbatniki pokruszyć, wyłożyć nimi spód
2. Rozpuścić 1 galaretkę w gorącej wodzie wg przepisu z opakowania i zalać nią spód, dodać owoce i wstawić do lodówki na 2 godz.
3. Rozpuścić 2 galaretki w połowie wody podanej na przepisie, wymieszać z serkiem homogenizowanym, ostudzić i wylać na stężałą galaretkę. Wstawić do lodówki na noc.
4. Ubić proszek bitej śmietany z mlekiem do stałej konsystencji. Śmietaną i jeżynami (lub jagodami) dowolnie udekorować sernik
Porady
zamiast jeżyn można użyć innych owoców.
Wyśmienite są jagody czarne!
Komentarze