Ciasto straciatella z brzoskwiniami i czekoladą

4.5 (189 ocen)

Bardzo pyszne ciasto, którego po upieczeniu nie trzeba już przekładać, a smakuje wyśmienicie. Idealne i na święta i na zwykły dzień.

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki pszennej
    pół szklanki cukru pudru
    1 cukier waniliowy
    6 żółtek
    25 dkg margaryny
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa:
    6 białek
    pół szklanki cukru
    3 śmietany 18 % (po 330 gram)
    2 budynie śmietankowe
    1 puszka brzoskwiń
    1 czekolada mleczna
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Ciasto straciatella z brzoskwiniami i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Straciatella z brzoskwiniami i czekoladą 1. Robimy ciasto: na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, cukier waniliowy, żółtka , margarynę i proszek do pieczenia i zagniatamy ciasto. Ciasto przecinamy na dwa nierówne kawałki, owijamy w folię i wkładamy na około pół godziny do zamrażarki. Następnie formę o wymiarach 23x38 cm wykładamy papierem do pieczenia i ścieramy na nią na grubych oczkach tarki większą część ciasta.
  • Straciatella z brzoskwiniami i czekoladą 2. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier, następnie budyń i śmietanę, na sam koniec dodajemy czekoladę i brzoskwinie pokrojone w drobną kostkę.

    Masę wylewamy na formę na starte ciasto.
  • Straciatella z brzoskwiniami i czekoladą 3. Na masę ścieramy na tarce mniejszą część ciasta. Ciasto pieczemy około godziny w temp. 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Czekolada Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować