Styropianowa straciatella z brzoskwiniami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 1 osoby

:-) Gorąco polecam (-:

  • 60 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • CIASTO:
    3 szklanki mąki
    1/2 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    6 żółtek
    1 margaryna
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    MASA ŚMIETANOWA:
    6 białek
    1 szklanka cukru
    3 śmietany 18% po 400 ml
    2 budynie śmietankowe bez cukru

    DODATKOWO:
    1 puszka brzoskwiń
    1 czekolada mleczna lub gorzka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Śmietanowiec Desery

Styropianowa straciatella z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    Z podanych powyżej składników zagnieść kruche ciasto i wstawić do lodówki na 30-40 minut. Po tym czasie odkroić 2/3 ciasta i zetrzeć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (25/35 cm.). Lekko ugnieść. Podpiec 1- 15 min. w temp. 180*C.
  • 2. MASA ŚMIETANOWA:
    Białka ubić na sztywno ze szklanką cukru. Wsypać 2 budynie (bez cukru) i zmiksować. Stopniowo wlewać po 1 śmietanie i delikatnie mieszać łyżką . Dodać pokrojoną w kostkę czekoladę, wymieszać.
  • 3. Na podpieczone ciasto wyłożyć 1/3 masy śmietanowej i połowę pokrojonych w kostkę brzoskwiń, znowu 1/3 masy śmietanowej i resztę brzoskwiń, zalać pozostałą masą. Na koniec zetrzeć ciasto, które zostało. Piec 45-50 minut w temp. 180*C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować