Styropianowa straciatella z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO:
Z podanych powyżej składników zagnieść kruche ciasto i wstawić do lodówki na 30-40 minut. Po tym czasie odkroić 2/3 ciasta i zetrzeć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (25/35 cm.). Lekko ugnieść. Podpiec 1- 15 min. w temp. 180*C.
2.MASA ŚMIETANOWA:
Białka ubić na sztywno ze szklanką cukru. Wsypać 2 budynie (bez cukru) i zmiksować. Stopniowo wlewać po 1 śmietanie i delikatnie mieszać łyżką . Dodać pokrojoną w kostkę czekoladę, wymieszać.
3.Na podpieczone ciasto wyłożyć 1/3 masy śmietanowej i połowę pokrojonych w kostkę brzoskwiń, znowu 1/3 masy śmietanowej i resztę brzoskwiń, zalać pozostałą masą. Na koniec zetrzeć ciasto, które zostało. Piec 45-50 minut w temp. 180*C.
Komentarze