Stamppot- to w tłumaczeniu ,, Tłuczony garnek „-tradycyjna potrawa holenderska
20 min
Składniki:
4-6 ziemniaków
kawałek kapusty włoskiej ( taki jak białej we włoszczyźnie – objętościowo ma być tyle
co ziemniaków )
2 łyżki masła
1/3 szklanki słodkiej śmietanki
2 kiełbasy śląskie
2 łyżki smalcu
sól
pieprz mielony
Stamppot- wg babcigramolki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotować do miękkości w osolonej wodzie ziemniaki . Odcedzić . Dodać masło, śmietankę – utłuc kremowe puree . Kapustę pokroić w grubą kostkę i gotować w lekko osolonej wodzie do miękkości . Odcedzić . Wymieszać z puree ziemniaczanym .Na tłuszczu obrumienić ponacinaną kiełbasę . W naczyniu do zapiekania ułożyć puree ziemniaczane z kapustą .Polać tłuszczem ze smażenia kiełbasy .Posypać mielonym pieprzem .W puree ziemniaczane wcisnąć kiełbasy .
Piekarnik włączyć 180 stopni. Wstawić naczynie z potrawą i zapiekać 40 minut.
Holendrzy robią stamppot z ziemniaków z jarmużem, brokułami, kiszoną kapusta , a nawet z sałatą .Zamiast kiełbasy podawany jest czasem smażony boczek lub bekon .
Komentarze