Stamppot- wg Babcigramolki

0 (0 ocen)

  • 20 min

Stamppot- to w tłumaczeniu ,, Tłuczony garnek „-tradycyjna potrawa holenderska

  • 20 min

Składniki:

  • 4-6 ziemniaków
    kawałek kapusty włoskiej ( taki jak białej we włoszczyźnie – objętościowo ma być tyle
    co ziemniaków )
    2 łyżki masła
    1/3 szklanki słodkiej śmietanki
    2 kiełbasy śląskie
    2 łyżki smalcu
    sól
    pieprz mielony
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Zapiekanki

Stamppot- wg babcigramolki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotować do miękkości w osolonej wodzie ziemniaki . Odcedzić . Dodać masło, śmietankę – utłuc kremowe puree . Kapustę pokroić w grubą kostkę i gotować w lekko osolonej wodzie do miękkości . Odcedzić . Wymieszać z puree ziemniaczanym .Na tłuszczu obrumienić ponacinaną kiełbasę . W naczyniu do zapiekania ułożyć puree ziemniaczane z kapustą .Polać tłuszczem ze smażenia kiełbasy .Posypać mielonym pieprzem .W puree ziemniaczane wcisnąć kiełbasy .
    Piekarnik włączyć 180 stopni. Wstawić naczynie z potrawą i zapiekać 40 minut.

    Holendrzy robią stamppot z ziemniaków z jarmużem, brokułami, kiszoną kapusta , a nawet z sałatą .Zamiast kiełbasy podawany jest czasem smażony boczek lub bekon .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować