Spaghetti z majonezem

4.96 (192 ocen)

  • 14 min
  • Dla 4 osób

To szybkie i sycące danie ze składników które zawsze są w domu. Samo przygotowanie jest niezwykle proste i szybkie, to taka alternatywa dla lubiących jeść i tych którzy nie mają zbyt wiele czasu na przygotowanie posiłku

  • 14 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 500 g makaronu spaghetti

    4 łyżki majonezu
    50g parmezanu
    3 łodygi selera naciowego
    1 ząbek czosnku
    1 łyżeczka pieprzu
    1/6 łyżeczki kurkumy
    1 łyżeczka suszonego kopru

    sól i woda do gotowania makaronu
    do ozdoby pomidorki koktajlowe
Wystaw ocenę:

4.96 (192 ocen)

Zobacz również:

Majonez Dania z makaronem Spaghetti

Spaghetti z majonezem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do wrzącej i osolonej wody dodajemy makaron i gotujemy wg przepisu na opakowaniu około 7 minut. Przed odcedzeniem zostawiamy filizankę wody z gotowania, makaron odcedzamy.
  • 2. Do ugotowanego makaronu dodajemy pozostawioną wodę z gotowania, starty czosnek, posiekanego selera, przyprawy, majonez, parmezan i mieszamy. Pozostawiamy na kilka minut, by makaron wypił sos.
    Po około 3 -5 minutach, wykładamy na talerze, posypujemy parmezanem i ozdabiamy połówkami pomidorków, podajemy gorące

Porady

Zamiast kurkumy można użyć szafranu, ale warto pamiętać że ma on inne działanie i wpłynie tylko na zmianę koloru, a w tym daniu istotne jest połączenie kurkumy z czarnym pieprzem - zmniejsza poziom złego cholesterolu i ułatwia trawienie. Ja użyłam parmezanu, ale świetnie nada się każdy twardy ser dojrzewający

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Majonez Kurkuma Makaron Pieprz Seler

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować