Sos z piersi z kurczaka, kurkami i serkiem mascarpone

4.5 (177 ocen)

  • 60 min

Sosik wyszedł lekki, aksamitny, delikatny…z młodymi ziemniaczkami skomponował się rewelacyjnie :)

  • 60 min

Składniki:


  • 1kg piersi z kurczaka
    1 cebula
    200-300g kurek
    250g serka mascarpone
    200ml śmietany do zup lub jogurtu naturalnego
    2 łyżki mąki (opcjonalnie)
    2 garści natki pietruszki
    sól, pieprz
    2-3 krople sosu sojowo-grzybowego
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Sos z piersi z kurczaka, kurkami i serkiem mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi z kurczaka i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Kiedy mięso się przyrumieni, dodajemy kurki. Małe rzucamy w całości, duże przekrawamy na mniejsze kawałki. Dodajemy zsiekaną natkę pietruszki, sos sojowo-grzybowy, sól i pieprz do smaku.
  • 2. Kiedy kurki zmiękną dodajemy serek mascarpone, dokładnie mieszamy i łączymy ze wszystkimi składnikami. Następnie dolewamy śmietankę i jeśli jest taka konieczność, dodajemy mąkę połączoną z połową śmietanki.

Porady

Podajemy z ziemniakami lub makaronem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować