Soplicowy biscuit - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozdzielić jajka , do białek dodać szczyptę soli miksować .
Gdy piana będzie sztywna dodać partiami cukier .
2.Zalać wrzątkiem żółtka , połączyć z masą białkową i zmiksować
Następnie wymieszane wcześniej ze sobą mąki przesiać sitem do jajecznej masy ,dodać aromat i delikatnie wymieszać . Masę wyłożyć płasko na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozsmarować , umieścić jak najszybciej w piekarniku o temperaturze 170 stopni . Piec 25 minut .
3.Po upieczeniu nasz biszkopt wyciągamy z blaszki razem z papierem , wykładamy górą do dołu na blat i zwijamy (jeszcze ciepły lekko odparowany) w rulon . Najlepiej zrobić to w ściereczce tak aby nabrał odpowiedniego kształtu . Roladę następnie rozwijamy i skrapiamy nalewką , nakładamy dżem lub inne dodatki zwijamy i porcjujemy . Gotowe smacznego ! :)
Porady
Nalewkę możemy zastąpić spirytusem , wódką lub innym alkoholem .
Masa czyli nadzienie może być dowolne . Liczy się nasza kreatywność ! :)
Komentarze