Czyli biszkopt z bitą śmietaną a la francais. Deser prosty, klasyczny, pozostawia wiele miesjca na wyobraźnię przy jego podaniu i dekoracji: owocami, orzechami czy czekoladą.
Biscuit de savoie avec la creme chantilly - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: rozdzielam żółtka od białek, żółtka ucieram z cukerem pudrem i sokiem z cytyny, białka zaś ubijam na sztywną pianę, łączę obie masy ze sobą oraz wsypuję mąkę ziemniaczaną ( to wariant biszkoptu z francuskiego Savoie), delikatnie drewnianą łyżką mieszam wszystko. Wlewam do formy ( np. keksowej, bowiem biszkopt ma być cienki). Piekę ok.25-30 minut. Schłodzoną śmietnkę ubijam mikserem, dodaję cukier puder oraz cukier waniliowy roztarty w moździerzu także na puder. Upieczony i ostudzony biszkopt kroję na kwadraty lub prostokrąty, dekoruję bitą śmietaną czyli francuskim kremem Chantilly. Pdgrzewam w małym rondelku osobno obie konfitury, robię nimi dekorację na talerzyku deserowym, przyozdamiam wszystko cząstkami owoców sezonowych( np. pomarańcza, mandarynka, truskawak, malina). Ostatni akcent to liść mięty. Deser doskonale pasuje do wina musującego demi-brut, demi sec, a także do różowych win musujących.
Komentarze