Som Tam / Papaya Salad – czyli sałatka z zielonej papai

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Papaya salad to kolejna moja propozycja z kuchni azjatyckiej. Jest to najostrzejsza sałatka jaką miałem okazje jeść w Tajlandii. Głównym składnikiem jest niedojrzała zielona papaja, która doskonale przenosi inne smaki. Sałatka jest jednocześnie piekielnie ostra ale i orzeźwiająca. Gdy byłem w Tajladnii było to danie, które jadłem prawie tak często jak zupę Tom Yum. Przepis na nią znajdziecie tutaj. Zawsze była przygotowywana na świeżo w dużym glinianym moździerzu. My też sobie dzisiaj taką przygotujemy.

Zanim przedstawię Wam co jest potrzebne na przygotowanie papaya salad chciałbym się na chwilę zatrzymać przy głównym składniku. Zielona papaja jest w Polsce chyba niedostępna świeża ( przynajmniej ja się nie spotkałem ). Więc pytanie gdzie ją kupić? Musicie poszukać u siebie w mieście jakiegoś sklepu z kuchniami świata albo jakieś azjatyckie delikatesy i tam powinniście znaleźć mrożoną zieloną papaje.

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • – Zielona papaje 500 g
    – Czosnek 2 ząbki
    – Papryczki chili 2 -3 ( w przepisie z Tajlandii jest podane 1-3 chilli na jedną porcje, wydaje mi się że optymalnie jest 2 papryczki na 2 porcje chyba, że ktoś je bardzo ostro to zdecydowanie 3 papryczki)
    – Zielona fasolka szparagowa 150 g
    – Pomidorki koktajlowe 5-6 szt
    – Orzechy nerkowca ( lub ziemne) 2 łyżki
    – Sos rybny 2 łyżki
    – Cukier palowy ( może być cukier brązowy) 1 łyżka
    – Pasta z Tamaryndowca 1 łyżka
    – Sok z 1 limonki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Som tam / papaya salad – czyli sałatka z zielonej papai - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zanim zaczniemy mieszać składniki lepiej jest sobie wszystko odpowiednio przygotować. Wtedy złożenie całej sałatki zajmie nam zaledwie 15 minut. Orzechy prażymy na suchej patelni, następnie rozdrabniamy ( ja użyłem do tego noża, z grubsza siekając orzechy ).Obieramy czosnek, papryczki chilli kroimy na pół i wyciskamy sok z limonki a pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiartki. Papaje kroimy w zapałki ( zazwyczaj mrożona jest już pokrojona ) a fasolkę szparagową przekrajany na pół w poprzek.
  • 2. Gdy wszystko mam przygotowane i pod ręką możemy zaczynać. Do przygotowania sosu do sałatki będziemy potrzebowali moździerza. Wrzucamy do niego papryczki chilli i czosnek. Rozgniatamy wszystko tłuczkiem. Następnie dodajmy cukier palmowy, sos rybny, pastę z tamaryndowca i sok z limonki. Nadal ubijamy wszystko przez chwilę tłuczkiem. Teraz dodajemy pomidorki koktajlowe i wszystko mieszamy ale już nie tłuczkiem a łyżką. Sos mamy już gotowy.
  • 3. Do miski przekładamy papaje i fasolkę. Mieszamy je łyżką lekko ugniatając. Następnie dodajemy przygotowany sos i wszystko dokładnie mieszamy. Po nałożeniu na talerz posypujemy uprażonymi orzechami i sałatka gotowa. Smacznego!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować