Papaya salad to kolejna moja propozycja z kuchni azjatyckiej. Jest to najostrzejsza sałatka jaką miałem okazje jeść w Tajlandii. Głównym składnikiem jest niedojrzała zielona papaja, która doskonale przenosi inne smaki. Sałatka jest jednocześnie piekielnie ostra ale i orzeźwiająca. Gdy byłem w Tajladnii było to danie, które jadłem prawie tak często jak zupę Tom Yum. Przepis na nią znajdziecie tutaj. Zawsze była przygotowywana na świeżo w dużym glinianym moździerzu. My też sobie dzisiaj taką przygotujemy.
Zanim przedstawię Wam co jest potrzebne na przygotowanie papaya salad chciałbym się na chwilę zatrzymać przy głównym składniku. Zielona papaja jest w Polsce chyba niedostępna świeża ( przynajmniej ja się nie spotkałem ). Więc pytanie gdzie ją kupić? Musicie poszukać u siebie w mieście jakiegoś sklepu z kuchniami świata albo jakieś azjatyckie delikatesy i tam powinniście znaleźć mrożoną zieloną papaje.
0 (0 ocen)
Komentarze