Sok z mięty

4.49 (146 ocen)

  • 25 min

Przepis na ten sok dostałam od mojej Babci, która od lat robi go na jesień aby móc korzystać w zimie z tego wspaniałego aromatu mięty do wielu rzeczy w kuchni.

  • 25 min

Składniki:

  • 30 gałązek świeżo urwanej mięty długości ok 30-40 cm, 3 cytryny, 3-4 l wody, 1 niecały kg cukru
Wystaw ocenę:

4.49 (146 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Sok z mięty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miętę płuczemy i wkładamy cale gałązki do garczka, 2 cytryny wyciskamy i dajemy sok do garczka z miętą, a 1 cytrynę obieramy i wkrawamy do tej mięty. Zalewamy gorącą, ale nie wrzącą wodą. Odstawiamy do następnego dnia. W następnym dniu odcedzamy wszystko i dajemy cukier. Podgrzewamy ale nie gotujemy, aby cukier się rozpuścił. Wlewamy do słoiczków i pasteryzujemy 10 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować