Snikers

4.5 (151 ocen)

  • 30 min

Dla lubiących słodkie

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki ciasto:
    0,5kg maki
    - 0,5 kostki margaryny
    -2 łyżki miodu
    -0,5 szklanki cukru
    2 jajka
    2 płaskie łyżeczki sody


    Składniki polewa:
    20dkg posiekanych orzechów włoskich
    4 łyżki masła
    0,5 szklanki cukru
    2 łyżki miodu

    Masa:
    budyń waniliowy
    1 szklanka mleka
    0,5 szklanki cukru
    1 kostka masła lub margaryny
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Desery

Snikers - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Połączyć wszystkie składniki na ciasto, podzielić na dwie części, rozwałkować i ułożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na pierwszy placek wykładamy polewę z orzechów i pieczemy go około 15 minut w 160 stopniach , drugi placek pieczemy około 10 minut także w 160 stopniach.

    Polewa:
    Masło roztapiamy z miodem dodajemy cukier i orzechy. Gotujemy 3 minuty ,a gdy ostygnie wykładamy całość na pierwszy placek i pieczemy 15 minut.

    Masa:
    ¾ szklanki mleka zagotować z cukrem i dodać budyń rozmieszany zresztą mleka. Do gorącego budyniu dodajemy masło i ucieramy mikserem. Masę wykładamy na drugi placek (bez orzechów)
    na masę placek z orzechami i pieczemy jeszcze 15 minut.

Porady

Ciasto jest najlepsze na drugi dzień po upieczeniu ale w moim domu najczęściej nie doczekuje następnego dnia :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować