Śmietankowiec z porzeczkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 10 min

Smak ciasta jest niepowtarzalny. Słodycz miesza się ze smakiem kwaśnej porzeczki.

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • Na biszkopt
    4 jajka
    120 g cukru trzcinowego (jeżeli nie macie akurat, to może być biały)
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    110 g mąki tortowej
    2-3 łyżki kakao
    2 łyżki wody

    Na bitą śmietanę
    500 ml śmietany kremówki 36%
    250 g serka mascarpone
    1 łyżeczka cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    2 opakowanie śmietan-fix

    Warstwa porzeczkowa + polewa
    1 kg czerwonej porzeczki (może być mrożona)
    1/4 szklanki cukru
    4 l wody
    100 g masła
    1/2 szklanki mleka
    2/3 szklanki cukru
    3-4 łyżki kakao
    200 g mleka w proszku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Śmietankowiec z porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, dno blaszki o wymiarach 25x30 wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić z szczyptą soli na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Ubijać do momentu, aż cukier się rozpuści (ale nie za długo). Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodać żółtka (pojedynczo). Mąkę, kakao i proszek do pieczenia wymieszać ze sobą. Do masy jajecznej wlać wodę, następnie stopniowo przesiać przez sitko składniki sypkie delikatnie mieszając szpatułką. Gotową masę przelać od razu do formy i wyrównać. Piec około 30 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika warto ciasto zrzucić na ziemię. Wystarczy na podłodze rozłożyć 2 ręczniki i zrzucić ciasto z wysokości 60 cm.
  • 2. Bita śmietana: W misce ubić śmietanę kremówkę stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Do ubitej masy dodać serek mascarpone i zmiksować do połączenia składników. Na koniec dodać śmietan-fix i zmiksować krótko. Gotową śmietanę wstawić do lodówki na 30 minut.
  • 3. Porzeczki: Owoce umieścić w dużym garnku, zalać wodą, dodać 1/4 szklanki cukru i zagotować. Kiedy woda zacznie wrzeć wyłączyć palnik. Zostawić do ostudzenia, następnie wybrać sitkiem owoce i dobrze odsączyć. Kompot zaś można śmiało wypić (jeżeli jest dla Was za kwaśny, to można jeszcze dosłodzić).
  • 4. Polewa czekoladowa: W garnku zagotować mleko, dodać masło i mieszać do momentu aż się rozpuści. Wsypać cukier i kakao, wymieszać i zostawić do ostudzenia. Następnie przelać do miski, dodać mleko w proszku i dobrze zmiksować, tak żeby nie było grudek. Zostawić żeby polewa zgęstniała (najlepiej wstawić do lodówki na godzinę).
  • 5. Wykonanie ciasta: Na ostudzony biszkopt nałożyć równomiernie bitą śmietanę, następnie ułożyć grubą warstwę dobrze odsączonych porzeczek. Górę polać zgęstniałą polewą czekoladową. Ciasto przechowywać w lodówce.

Porady

Polewę czekoladową można zrobić według własnego przepisu, pamiętając jednak o tym, że powinna być słodka, bo inaczej kwaśne porzeczki zdominują smak ciasta. Kompot z porzeczek warto zrobić dzień wcześniej, bo bardzo długo stygnie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Porzeczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować