Śmietankowiec

4.5 (199 ocen)

  • 50 min

Kto raz go spróbuje, ten będzie go często robił:)

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki:
    Biszkopt:
    6 jajek
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    ¾ szklanki mąki
    ¾ szklanki cukru

    Masa:
    1 l śmietany 36%
    2 łyżeczki cukru pudru
    3 łyżeczki żelatyny
    Sok z jednej cytryny

    Dodatkowo:
    Powidła śliwkowe
    Czekolada biało-czarna
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Desery

Śmietankowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • smietankoweic 1. 1. Ubijam białka, dodaje cukier, żółtka.
    2. Dodaje mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
    3. Piekę ok. 40 minut w temp. 180C.
    4. Po przestudzeniu kroje na 2 części.
    5. Masa: Żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie (w małej ilości) i mieszam.
    6. Śmietanę ubijam na sztywno, dodaje cukier, sok z cytryny a na koniec dodaje żelatynę.
    7. Na upieczony biszkopt wykładam powidła śliwkowe i połowę przygotowanej masy.
    8. Przykrywam drugą częścią biszkoptu i przykrywam resztą masy.
    9. Czekoladę drobno siekam i wykładam na wierzch.

Porady

Najlepiej go schłodzić ok. 2 godz.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować