Smażony dorsz w sosie z cebuli,porów,pomidorów

4.5 (2 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Najlepsze filety dorsza czarnego smażone w małych kawałkach i zalane sosem z cebuli, porów, soku z pomidorów.........SMACZNEGO!!!

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • dorsz czarny filety 4 sztuki,
    mąka pszenna 1 szklanka+sól 2 łyżeczki+pieprz mielony 2 łyżeczki,
    olej rzepakowy - ile potrzeba

    Cebula 3 sztuki większe,
    pory 3 sztuki średnie,
    marchew z rosołu 3 sztuki,
    olej rzepakowy 8 łyżek,
    cukier 2-3 łyżki,
    kucharek 2 łyżki,
    pieprz mielony 1 łyżeczka,
    ocet jabłkowy 2-3 łyżki,
    sok pomidorowy 1/2 litra,
    woda 2 szklanki
Wystaw ocenę:

4.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Filet z dorsza

Smażony dorsz w sosie z cebuli,porów,pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Smażony dorsz w sosie z cebuli,porów,pomidorów 1. Filety dorsza czarnego opłukać pod zimną wodą, ręcznikiem papierowym osuszyć, pokroić na małe porcje, obtaczać w mące wymieszanej z solą i pieprzem.
  • Smażony dorsz w sosie z cebuli,porów,pomidorów 2. Na gorącym oleju smażyć na rumiano z każdej strony na średnim ogniu, odkładać do miski.
  • Smażony dorsz w sosie z cebuli,porów,pomidorów 3. Na oleju podsmażyć pokrojoną drobno cebulę , pory, dodać cukier, kucharka, pieprz mielony, dodać ugotowaną z rosołu marchewkę, wlać ocet jabłkowy, sok pomidorowy, wodę i gotować z 7 minut na średnim ogniu.
  • Smażony dorsz w sosie z cebuli,porów,pomidorów 4. Wlać od razu sos na ryby, zostawić na 12 godzin minimum w chłodnym miejscu
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dorsz

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować