Smażone pstrągi w zalewie

1 (1 ocen)

Przepis dostałam od znajomej rodziców - pstrągi są przepyszne :)

Składniki:

  • Zalewa na 1 litr wody
    1 łyżka soli
    1 literatka octu
    ziele angielski
    liść laurowy
    pieprz w ziarenkach
    2 cebule

    3 pstrągi
    jajko
    mąka
    bułka tarta do panierki
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

1 (1 ocen)

Zobacz również:

Ryba Przystawki

Smażone pstrągi w zalewie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ilość zalewy zależy od ilości pstrągów - na 3 pstrągi powinno starczyć 2 litry zalewy.
    Wodę zagotowujemy z solą, dodajemy ocet i przyprawy, gotujemy ponownie. Dodajemy pokrojone w piórka cebule i zagotowujemy. Odstawiamy.
  • smażenie 2. Pstrągi oczyszczamy z łusek, usuwamy głowy i płetwy. Panierujemy w mące, jajku i bułce tartej, podsmażamy na oleju z obu stron aż się ładnie zrumienią.
  • pstrągi w zalewie 3. Usmażone ryby wkładamy do zalewy i odstawiamy w chłodne miejsce na całą noc.

Porady

Jeżeli ktoś nie lubi skóry z ryby - jak ja - może ją łatwo zdjąć oblewając rybę wrzątkiem. Skóra wtedy łatwo się zdejmuje. Woda musi być bardzo gorąca i trzeba to zrobić szybko zanim nie wystygnie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pstrąg Ryby Zalewa

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować